Restjes meteen in de koelkast? Slecht idee
Zet jij je maaltijdresten of extra portie soep in de koelkast wanneer het nog warm is? Je laat beter je eten eerst afkoelen, en wel hierom.
Je denkt zo bacteriën voor te zijn, of je staat er gewoon niet bij stil, maar hoe dan ook ben je lang niet de enige die voeding warm in de koelkast legt. Dat zorgt er echter ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt, waardoor je koelkast harder moet werken om de ideale 4 graden Celsius erin te bewaren.
Voor je gezondheid en portefeuille
Maar wat belangrijker is: het tast je eten aan. De hogere temperatuur in de koelkast beïnvloedt de houdbaarheid van alle voeding. Ook wordt je koelkast te vochtig, doordat er zich meer condens vormt. Dat zie je aan de waterdruppels aan de glasplaten. Door je kliekjes eerst te laten afkoelen, spaar je dus geld: je koelkast verbruikt minder energie en je gooit minder snel zaken weg.
Als laatste taak
Eerst laten afkoelen dus. Of dat ook beter is voor de smaak, daarover zijn de meningen verdeeld. Doe bijvoorbeeld eerst je afwas en ruim nog wat op, om je afgekoelde resten dan weg te zetten net voor je op je bank neerzijgt. Let er dan wel nog op dat je je (dan nog altijd warmere) bakje niet tegen andere voeding legt.
Sneller laten afkoelen
Door je kliekjes te verdelen over meerdere bakjes, kun je je ze sneller laten afkoelen. In de winter kun je je resten ook even buiten laten afkoelen. Als het sneller moet: vul je gootsteen met koud water en ijsblokjes en dompel je afgesloten bakjes onder. In het warmste seizoen laat je beter je eten in een kamer met airconditioning of de kelder afkoelen, als je zo'n frissere ruimte hebt.
Na twee uur
Het gebeurt natuurlijk wel eens dat je je afgekoelde bakje in de koelkast vergeet te zetten. Weet dat na twee uur op kamertemperatuur bacteriën in je eten groeien en het begint te bederven. Bewaar je etensresten in een luchtdicht bakje (afgesloten met een deksel of folie) om de houdbaarheid te verlengen. En het spreekt voor zich: steekt ook in de vriezer geen warme voeding.