Is voorverpakt, gesneden fruit minder gezond? Feit of fabel?

11032021 gesneden fruit.jpg

Handig! Een zakje met stukjes gesneden fruit voor onderweg of gewoon voor thuis. Kant-en-klare bakjes bieden gemak, maar gaat dit niet ten koste van de vitaminen in het fruit? 

Het AD legde deze vraag voor aan Eelke Westra, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research.

Houdbaarheid gesneden fruit

Zodra in een appel wordt gesneden, beperkt dat de houdbaarheid. Logisch zou je zeggen! Fruit bestaat namelijk uit levende cellen en zodra je erin snijdt, worden de omliggende cellen ook langzaam aangetast. En dit gebeurt ook bij fruitsalades, verklaart Westra tegenover de krant. 'Het proces wordt alleen vertraagd door kou en de verpakking.'

Vitaminegehalte

Door deze veroudering neemt neemt het vitaminegehalte in het fruit 'in zeer beperkte mate af naarmate het langer ligt', legt de onderzoeker uit. Maar er is ook citroenzuur aan het fruit toegevoegd tegen het bruin worden. 'Je zou hierdoor zelfs bijna kunnen zeggen dat de voorgesneden en verpakte fruitsalade iets meer vitamines bevat dan 'gewoon' fruit. En wat zit daarin? Het verschil is verwaarloosbaar, maar toch: vitamines.'

Vitamineverlies gesneden fruit valt mee

Westra concludeert dat vitamines uit fruit pas verloren gaan als je de appels bijvoorbeeld lang op heet water laat staan. 'Dan kun je de vitamines doodkoken.' Bij gesneden fruit gaat er dus wat vitamine verloren, maar dat is zo weinig dat het niet relevant is. 'Ook voorverpakte appelpartjes zijn dus nog heel gezond. De hoeveelheid vitamines lopen terug naarmate fruit ouder wordt. Dat geldt ook voor de ongesneden appel die al drie weken op de fruitschaal ligt.'

Bron: AD