Zijn bevroren vruchten net zo gezond als 'gewoon' fruit?

bevrorenfruit7-12-2020.jpg

Het maakt nogal wat uit in welke vorm je fruit consumeert. Zo adviseerde het Voedingscentrum onlangs om geen vruchtensappen meer te drinken, omdat bij het persen van fruit voedingsstoffen verloren gaan. Maar hoe zit dit dan met bevroren vruchten? Radar vroeg het Voedingscentrum om advies.

'Diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als onbewerkt vers fruit', zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum. 'Dit geldt overigens ook voor fruit uit pot of blik.'

Hoe eerder ingevroren, hoe beter

Het kan dus geen kwaad om diepvriesfruit te kopen in plaats van vers fruit. Moeten we ons fruit dan massaal gaan invriezen? 'Hoe sneller je fruit invriest, hoe minder vitamines er verloren gaan', zegt Schutte. 

'In een fabriek gaat dit natuurlijk sneller dan thuis. Bevroren fruit uit het vriesvak van de supermarkt bevat daarom evenveel of soms zelfs meer vitaminen dan vers fruit. Fruit dat na het plukken snel wordt ingevroren en verpakt, behoudt voedingsstoffen die normaal door zuurstof afgebroken zouden worden', legt Schutte uit.

Zelf fruit invriezen

Hoewel er mogelijk dus al wat voedingsstoffen verloren zijn gegaan, is het volgens Schutte nog altijd beter om zelf fruit in te vriezen in plaats van het lang op een fruitschaal te laten liggen. Daarbij wil ze wel aantekenen dat het wat de vitamines betreft geen dramatische gevolgen heeft als fruit enkele dagen in een schaal blijft liggen.

Als je ervoor kiest om zelf fruit in te vriezen, dan is het van belang om dit goed te doen. Het Voedingscentrum geeft de volgende tips:

  • Zacht fruit, zoals aardbeien, frambozen en bessen, kun je het beste invriezen in een bakje of op een schaal. Ga de vruchten niet stapelen, want anders vriezen ze aan elkaar vast.
  • Druiven en aardbeien kun je in zijn geheel invriezen. Ze zijn dan te gebruiken als ijsklontjes, maar je kunt ze ook ontdooien en in bijvoorbeeld smoothies verwerken.
  • Citroenen en limoenen moet je in plakjes in een bakje of zakje invriezen. Je kunt ze dan in dranken of als garnering bij vlees en vis gebruiken.
  • Van sinaasappels en grapefruits kun je het beste het sap invriezen. Je kunt er dan bijvoorbeeld ijsklontjes van maken.
  • Van appels, peren, mango's, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen en rabarber kun je het beste moes maken. Na ontdooiing is dit een prima hapje voor baby's.
  • Daarnaast kun je appels en peren ook in schijfjes invriezen. Om verkleuring te voorkomen, moet je de partjes voor het invriezen laten weken in een oplossing van twee eetlepels citroensap op een liter water.
  • Bananen moet je schillen en in plakjes invriezen. Je kunt er dan ijs van maken en ze zijn geschikt voor bananenbrood en smoothies.

Dit fruit vries je beter niet in

Het ingevroren fruit kan wat smaak en textuur verliezen. Volgens Schutte is het bovendien belangrijk om het fruit niet langer dan acht tot twaalf maanden te bewaren. Daarnaast zijn tropische vruchten zoals passievruchten en granaatappels en citrusfruit als mandarijnen en sinaasappels niet geschikt om in te vriezen.