Gooi jij je klokhuis of bananenschil in de bosjes? Dat kan je 150 euro kosten

Als je tijdens een wandeling door het bos een appel eet, mag je het klokhuis niet zomaar in de bosjes gooien. Ook een natuurlijk product dat binnen een paar jaar vergaat wordt namelijk gezien als straatafval en hier staat een fikse boete op.
Een klokhuis is straatafval
We denken vaak dat we bananenschillen en klokhuizen van appels en peren gewoon in de bosjes of de berm kunnen gooien. Het is immers organisch afval dat de natuur zelf opruimt. Hoewel dit in essentie ook zo is, denkt de wet daar anders over.
Hierin staat omschreven dat je geen straatafval mag achterlaten in de openbare ruimte zonder gebruik te maken van voorgeschreven vuilnisbakken. Kortom: je mag geen afval achterlaten op plekken waar het niet hoort. De wet maakt hierbij geen onderscheid tussen verschillende soorten afval. Het geldt daarom niet alleen voor plastic flesjes, sigaretten en snoepwikkels, maar ook voor fruitafval.
De boete voor straatafval is 150 euro
De kans is misschien niet zo heel groot dat je een bekeuring krijgt als jij je klokhuis in het bos achterlaat. Maar de politie kan er toch echt een boete van 150 euro voor uitschrijven.
Waarom staat hier zo’n hoge boete op?
Dat fruitafval door de natuur wordt opgeruimd en daardoor binnen een paar maanden verdwenen is, is geen reden om het in de bosjes of de berm te gooien. Afval trekt namelijk afval aan.
Dat zit zo: als het ergens al vies is en er wat afval ligt, dan gooien mensen er sneller nog meer afval bij. Als de berm bijvoorbeeld helemaal bezaaid is met bananenschillen, dan ben je eerder geneigd om je eigen bananenschil er ook bij te gooien. En wie weet gooit de volgende er dan wel een plastic flesje neer dat niet afbreekbaar is.
Het in de bosjes gooien van jouw klokhuis, komt de openbare ruimte dus niet ten goede. Andersom werkt het ook zo: als het ergens heel netjes en opgeruimd is, zul je minder snel rommel maken. Voor de leefbaarheid is het daarom beter om fruitafval niet zomaar in de bosjes te gooien.