'Gratis proefpakket niet altijd voordelig'

pakket_bezorging312.jpg

Gratis proefpakketjes voor bijvoorbeeld afslankpillen, scheermesjes of superfoods zijn niet altijd zo voordelig als ze in eerste instantie lijken.

Om consumenten bewust te maken van de risico's is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag een voorlichtingscampagne gestart.

Ongewild vast aan vervolgzendingen

Via advertenties op social media, websites of op straat worden consumenten door bedrijven benaderd om gratis kennis te maken met hun producten of diensten. Volgens de ACM zitten consumenten na het instemmen met een gratis proefzending vaak ongewild vast aan vervolgzendingen waarvoor honderden euro's moeten worden betaald. De wet zegt echter dat consumenten niet hoeven te betalen als zij niet expliciet met betaalde vervolgzendingen akkoord zijn gegaan.

Hulp en tips

Ook Radar waarschuwt met grote regelmaat voor dergelijke praktijken. Bekijk bijvoorbeeld deze uitzendig. In diverse hulpartikelen geeft Radar tips over wat je rechten en plichten zijn, en wat je in een dergelijk geval kunt doen. Ook heeft Radar een voorbeeldbrief opgesteld, waarmee consumenten bezwaar aan kunnen tekenen tegen ongewenst vervolgzendingen.

Ook via consumentenloket ConsuWijzer kunnen consumenten nu hulp krijgen bij het beoordelen of zij wel echt ingestemd hebben met betaalde vervolgzendingen en of zij deze moeten betalen. Daarnaast stelt de ACM verscherpt toezicht in.

Macht van de consument

Bij ConsuWijzer komen maandelijks zo'n tweehonderd meldingen over dergelijke vervolgzendingen binnen. 'Wanneer consumenten niet meer betalen voor ongevraagde vervolgzendingen stoppen bedrijven vanzelf met deze oneerlijke praktijken', aldus bestuurder Anita Vegter van de ACM. 'Het is voor hen dan niet meer lucratief.'

Bron: ANP