Greenpeace: 'Supermarkten laten bijen in de steek'

bijen_pesticiden-780.jpg

Albert Heijn, Jumbo en Lidl presteren slecht op duurzame en bijvriendelijke producten. Dit terwijl de supermarkten zelf juist zeggen zich in te zetten voor de verduurzaming van de landbouw. De Superuniewinkels, waaronder Coop, Deen en Dirk hebben de laagste score.

Hoe bijvriendelijk is jouw supermarkt? Greenpeace onderzocht winkels op drie categorieën. Ten eerste: hanteert de supermarkt de zwarte lijst voor pesticiden? Ten tweede: draagt de supermarkt bij aan duurzame innovatie? En tot slot: hoeveel van de omzet is van producten met een biologisch of duurzaamheidscertificaat?

Superunie-winkels sluiten lijst

Supermarkten van Superunie staan onderaan de lijst. De Superunie-leden (met uitzondering van Plus) hanteren geen bovenwettelijke zwarte lijst voor pesticidengebruik en zijn niet betrokken bij projecten voor het verduurzamen van de landbouw.

Lidl, Albert Heijn en Jumbo zéggen dan wel dat ze zich inzetten voor verduurzaming, volgens Greenpeace is de 'schaal van de projecten klein en zijn de doelen vaag'.

De biologische winkel Estafette scoort op alle drie de categorieën goed en staat dan ook bovenaan de lijst. Meer over het onderzoek lees je hier (.pdf).

Wat zijn pesticiden?

Pesticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt. Die middelen kunnen erg giftig zijn voor bijen. In 2014 liet Radar zien dat veel planten die te koop zijn bij het tuincentrum vol met pesticiden zitten.

Bron: Greenpeace / Radar