Griep of verkoudheid, hoe herken je het verschil?
‘Het heerst’, zeggen ze dan. Misschien merk je al dat vrienden, collega’s en familie snotteren of zich ziekmelden. Misschien voel je jezelf al niet helemaal lekker? Je denkt algauw dat je met een griepje te maken hebt. Maar het kan ook een verkoudheid zijn. Waar ligt het verschil nu in?
Zowel griep als verkoudheid draaien om het slijmvlies in de luchtwegen, zo legt het RIVM uit. Dat raakt ontstoken door een virus. Bij verkoudheid gaat het echter alleen om het slijmvlies in de neus-, keel- of bijholtes, terwijl een griepontsteking ook het slijmvlies in de luchtpijp of de longen kan bereiken. Dat gaat gepaard met verschillende symptomen.
De symptomen van griep en verkoudheid
Verschillende klachten lijken op elkaar. Griep geeft je bijvoorbeeld keelpijn en moeheid, en laat je hoesten. Van verkoudheid krijg je ook keelpijn, hoofdpijn en hoesten.
Echter, griep begint met rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn, terwijl verkoudheid meestal met een loopneus begint. Als je koorts krijgt, is dat een sterke aanwijzing dat je griep hebt. Binnen twaalf uur kan je lichaamstemperatuur oplopen tot boven de 39 graden. Verkoudheid leidt zelden tot koorts bij volwassenen, wel soms bij kinderen. Volgens Hoofddocent Maastricht UMC+ Jelle Stoffers krijgt een mens gemiddeld twee keer per tien jaar de griep, vergeleken met twee tot vijf keer per jaar een verkoudheid.
Stoffers vertelt aan Gezond Idee dat je griep niet alleen in de luchtwegen kunt voelen, zoals verkoudheid, maar door je hele lichaam. ‘Hierbij moet je denken aan flinke koorts, rillingen, overal spier- of gewrichtspijn, en hoofdpijn. Je voelt je écht hondsberoerd. Het nare is ook dat de griep niet na een paar dagen over is, zoals een verkoudheid. Door de griep ben je soms wel twee weken tot niks in staat. Daarom zeggen artsen ook wel: 'Als je écht de griep hebt gehad, dan weet je dat wel.'’
Hoe raak je verkouden of grieperig?
De virussen voor verkoudheid en griep verspreiden zich via de luchtwegen, net als het coronavirus. Kou heeft er niets mee te maken, blijkt uit onderzoek waar Quest over schrijft. Het gaat om besmetten.
Op het moment dat je je griep opmerkt, kon je al een dag lang mensen besmetten met het virus. En ook nadat je verschijnselen zijn verdwenen, kun je het virus nog vijf dagen lang overdragen. Mensen met verkoudheid zijn pas besmettelijk vanaf het moment dat ze neus- of keelklachten krijgen.
Omdat de wijze van besmetten sterk lijkt op die van het coronavirus, gelden ook dezelfde adviezen om verspreiding te voorkomen. Hoest of nies dus in een zakdoek of in je elleboog, en gebruik zo'n zakdoek maar één keer. Was regelmatig je handen met zeep. Houd afstand en ventileer de ruimte waar je bent.
Bron: RIVM, Maastricht UMC+ Gezond Idee, Quest