De verschillen tussen hooikoorts en een coronabesmetting
Hooikoortspatienten werd deze week aangeraden om eerder met medicatie te beginnen, want de verkoudheidsklachten lijken erg op de symptomen van een coronabesmetting, en dat kan veel mensen ongerust maken. Hoe herken je of jij of iemand anders hooikoorts of corona heeft?
Let op: dit is een artikel uit maart 2020, mogelijk is de informatie hierin verouderd.
Bioloog Arnold van Vliet is de initiatiefnemer van het artikel van Nature Today: 'De natuur komt door de extreem zachte winter zeer vroeg tot bloei en het hooikoortsseizoen van de berk staat dan ook al voor de deur'.
De piek van het berkenpollenseizoen zal tussen 5 en 21 april liggen. Naar schatting 25 procent van de hooikoortspatiënten reageert op deze pollen. Begin dus op tijd met medicatie is zijn advies, om te voorkomen dat er onduidelijkheid is over symptomen zoals niezen of verkoudheidsklachten. De huisartsen-voorlichtingssite Thuisarts nam het advies al snel over.
Benieuwd wanneer jij je moet voorbereiden? Het LUMC heeft een pollenmeting, waarin je kunt zien wat wanneer in bloei komt te staan.
Koorts als verschil
Koorts is volgens Van Vliet het belangrijkste onderscheid tussen corona en hooikoorts. Bij hooikoorts komt, ondanks de naam, koorts vrijwel niet voor. Veel mensen die besmet zijn met corona hebben wel koorts.
Ook niezen is anders. Niezen door hooikoorts komt vaak voort door geïrriteerde ogen en kriebel in de neus, bij corona komt het meer door een neusverkoudheid. 'Met niezen moet je heel alert zijn want het kan gebeuren dat je én hooikoorts hebt én besmet bent met het coronavirus. Deze combinatie is natuurlijk heel vervelend, want door te niezen kun je het virus verspreiden en andere mensen besmetten'.
Dringend advies: begin op tijd aan eventuele medicatie!
Kenmerkend voor veel hooikoortspatiënten is dat mensen niet doorhebben dat ze er last van hebben of waar ze precies allergisch voor zijn. Mensen die wel weten dat ze hooikoorts hebben moeten dus vooral op tijd met anti-histamine medicatie beginnen. 'Zorg dus ook dat je die op je pillen of sprays in huis haalt! En houd ramen en deuren gesloten', adviseert Van Vliet. Probeer wandelingen langs essen en berken te vermijden, zodat je de hooikoorts minder kans geeft. Overigens wordt aangeraden om met de behandelend arts te overleggen als er ook andere medicijnen zoals corticosteroïde inhalatoren worden voorgeschreven.
Bij twijfel en bij verkoudheid is het advies van het RIVM nog steeds: binnen blijven.
Bron tabel: Astma en allergie foundation Amerika