Groene aanslagreiniger - reacties fabrikanten Rolith, Eternal Shine en Horta

Logo's Fabrikanten Groene Aanslagreiniger

Radar besteedt tijdens de uitzending van 8 april 2024 aandacht aan de gevaren van groene aanslagreinigers voor je huisdier. Radar vroeg verschillende fabrikanten: Eternal Shine, Horta en Rolith om reactie. De reacties lees je hier. 

Rolith

Pearlpaint, het merk waar Rolith onder valt, laat weten dat de waarschuwing er inderdaad niet op staat. Waar het fout is gegaan, weet een woordvoerder niet. Maar het wordt in ieder geval zo snel mogelijk hersteld. 

Eternal Shine 

Het bedrijf achter Eternal Shine is niet te bereiken voor wederhoor. De fabrikant in België , Lema Chemie, laat echter wel van zich horen:

Het bedoelde product is absoluut geen groene aanslagverwijderaar maar een gewoonkant-en-klaar reinigingsproduct voor huis-, tuin- en keukengebruik. Het bevat geen ammoniumchlorides.

De wettelijke teksten zoals bv de H en de P zinnen hebben wij uiteraard aangeleverd alsook de werkzame stoffen die er in zitten. Dit klopt dus.

De toepassing en ‘verwijdert groene aanslag …’ is iets dat zij er zelf bij verzonnen hebben. Als ik het geweten had, zou ik hen verwittigd hebben dat dit niet toegelaten is volgens de wetgeving tenzij je een erkenningsnummer hebt. Dit product heeft dus geen erkenningsnummer.

Aangezien onze naam op onze documenten staat, hebben ze ons ook op het etiket vermeld als producent. De wetgeving zegt echter dat de verantwoordelijke voor het op de markt brengen op het etiket moet staan. Dat zijn zij dus, maar nergens adresgegevens te vinden. 

Horta

Met betrekking tot de verkoop van ons product op Bol.com willen we verduidelijken dat Horta geen producten aanbiedt via dit platform, de verkoop van Horta producten gebeurt enkel via ons netwerk van fysieke winkels in België. In geval er toch Horta producten te vinden zijn op Bol.com, dan worden deze aangeboden door een voor ons onbekende partij, willen we dan ook duidelijk aangeven dat we niet rechtstreeks betrokken zijn bij deze verkoop. We zullen dit nader onderzoeken en indien nodig en wettelijk mogelijk, stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ons product niet langer via dit kanaal verkocht wordt door deze partij.

Wat betreft ons product, Horta Green Alarm, dit is ontwikkeld en verkocht met inachtneming van alle geldende regelgeving en vereisten voor de Belgische markt. Het beschikt over alle benodigde erkenningen en certificeringen voor verkoop in België. We zijn ons bewust van de eventuele verschillen in wet- en regelgeving tussen landen, en het is mogelijk dat het product niet voldoet aan de specifieke eisen voor de Nederlandse markt op vlak van waarschuwingen en etikettering. Echter, aangezien we onze producten uitsluitend via onze Belgische winkels aanbieden en enkel op de Belgische markt, zijn we volledig in overeenstemming met de geldende regels.

Meer over