Groene stroom Innova was niet groen

groene_stroom.jpg

Energiebedrijf Innova Energie heeft van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt een tik op de vingers gekregen omdat het zich niet hield aan de regels voor groene stroom.

Het bedrijf kocht wel de nodige garantiebewijzen (GvO's) in die bij groene stroom horen. Maar deze werden niet correct verwerkt in de administratie. Klanten kregen strikt genomen dus grijze stroom, aldus de toezichthouder.

Onvoldoende GvO's afgeboekt

Een energiebedrijf kan alleen met zo'n GvO aantonen dat de geleverde stroom, groen is geweest. De door het energiebedrijf gekochte GvO's moeten in de administratie worden afgeboekt. Maar dat heeft Innova niet altijd gedaan. ACM heeft geconstateerd dat Innova in 2013 onvoldoende GvO's heeft afgeboekt en in 2014 zelfs helemaal geen.

Financieel voordeel

Het bedrijf kreeg er geen financieel voordeel door. Het liet de aangekochte GvO's verlopen, in plaats van ze af te boeken waardoor ze niet opnieuw konden worden gebruikt voor de verkoop van groene stroom.

Aanvullende eisen

De toezichthouder heeft Innova nu een aantal aanvullende eisen opgelegd. Het bedrijf zal zijn administratie op orde moeten brengen en zal dit ook moeten aantonen aan ACM.

Bron: ANP