Groente kweken op je balkon doe je zo
Succesvol je eigen groenten kweken op je balkon. Dat klinkt misschien lastig, maar het is makkelijker dan je denkt. Radar helpt je op weg.
Groenten van je eigen balkon
Zelf groenten kweken lijkt iets wat alleen is voorbehouden aan mensen met een moestuin, maar niets blijkt minder waar. Ook een balkon voldoet. Als je wil gaan kweken op je balkon is het slim om eerst precies te weten op welke kompasrichting het balkon staat. Als je dat weet, kun je namelijk zien welke groente op jouw balkon het best gedijen.
Kies de juiste groentesoorten
Het is immers zo dat niet alle planten dezelfde hoeveelheid zonlicht nodig hebben. Sommigen planten houden van heel veel zon, terwijl voor anderen een beetje schaduw fijner is. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste groenteplantjes veel zonlicht nodig hebben.
Veel zon op het balkon?
Met een balkon op het zuiden, zuidoosten of het zuidwesten heb je daarom de meeste keuze. De zon schijnt hier vaak een lange tijd. Op zo’n balkon doen de komkommers, tomaten, de meeste kruiden, aubergines, courgettes, bonen, pepertjes en paprika's het allemaal goed.
Zon, maar ook veel wind?
Ligt je balkon op het westen? Dan heb je in de middag vaak zon, maar heb je ook meer kans op een stevige wind. Wees voorzichtig dat het jonge gewas niet te veel lijdt onder de harde windvlagen. Wat betreft de beste gewassen: wortels, radijzen, sla, spinazie, en broccoli prima gedijen maar ook spinazie rucola, radijs en erwten, ook een kruid als munt.
Weinig zon?
Als je balkon op het noorden of oosten ligt, heb je waarschijnlijk niet zoveel zonneschijn op deze plek. Je kunt in het geval van een balkon op het noorden het best gaan voor boontjes en erwten, spinazie, bietjes en slasoorten als veldsla en rucola, goede overlevingskansen. Balkon op het oosten? De soorten die passend zijn bij een balkon op het westen, groeien hier ook prima.
Zo groeit je groente optimaal
Naast het kiezen van de juiste soorten, is het ook belangrijk om niet te veel zaadjes in één pot te doen. Zo kunnen ze minder goed groeien.
Let ook op dat de bakken regelmatig voorziet van verse aarde met nieuwe voedingsstoffen en geef je plantjes genoeg water. Zeker als je planten in de volle zon staan, kan water snel verdampen.
Welk plantje zet je waar?
Het is ook verstandig om bij de uitleg van je groentetuintje goed te kijken naar welke plantjes je waar plant. Het is niet verstandig om erwten en bonen vlakbij elkaar te planten, en ook uien en prei doen het niet optimaal in dezelfde bak. Maar komkommers, sla, tomaten, radijs en bonenkruid zijn wel weer goede buren en kunnen prima bij elkaar staan.