background branding

Groente stomen of koken: dit zijn de verschillen voor de smaak én je gezondheid

groenten-stomen-koken-26082022.jpg

Tweehonderd gram groente per dag: de vuistregel die bij iedereen wel bekend is. Maar hoe neem jij die vitaminen tot je? De wijze waarop je broccoli is bereid heeft namelijk nogal wat invloed op de smaak en de voedingswaarden.

Eerder schreef Radar al een artikel over wat voor effect grillen heeft op het behoud van vitaminen en mineralen van groente. Hieruit bleek dat het qua gezondheid beter is dan koken en stomen, mits je het goed bakt en niet laat aanbranden. Maar ook tussen koken en stomen zitten verschillen. 

Meer voedingsstoffen verloren bij koken

Kort gezegd raak je mineralen en vitaminen kwijt als je groente kookt, waar dit minder het geval is bij stomen. Dit komt doordat de voedingsstoffen worden opgenomen in het water en dus verloren raken als je de groenten afgiet. En hoe langer je kookt, hoe meer er verloren gaat.

Verder blijft de smaak van je groente beter behouden als je stoomt, wederom omdat er smaak achterblijft in kookwater. En ook op de structuur heeft stomen een positief effect ten opzichte van koken, uiteraard alleen als je het goed bereid. 

Gooi je kook- of stoomwater niet weg én meer tips

Natuurlijk is groente koken ook gewoon hartstikke lekker en goed voor je. Er zijn wel nog een paar andere tips waar je op kunt letten bij de bereiding

  • Hoe langer je kookt of stoomt, hoe meer voedingsstoffen je kwijtraakt.
  • Snijd je groenten zo min mogelijk. Hiermee behoud je ook voedingsstoffen. 
  • Het water dat je gebruikt voor stomen of koken neemt vitamines en mineralen op, dus probeer dit ook waar mogelijk te verwerken in je eten. Om deze reden is er dus bijvoorbeeld bij soep geen verschil of je je groente kookt of stoomt. 

Zo stoom je groente

Wil je je groenten voortaan liever stomen? Je kunt hier een stoomkoker voor gebruiken, maar als je die luxe niet hebt kun je het op de volgende manier ook gemakkelijk doen. 

1. Doe een laagje kokend water in de pan. 
2. Doe je groenten in een zeef en hang het boven het water, laat de groenten het water niet aanraken. 
3. Doe de deksel erop en stoom (zoek per groentesoort even op wat de stoomtijd is). 

Je kunt hier natuurlijk ook een stoompan voor gebruiken. 

Brom: Voedingscentrum