background branding

Groot energiebedrijf begint met dynamische contracten: dit houdt het in

windenergie.jpeg

Energiebedrijf Vandebron maakt als eerste grote leverancier de stap naar een dynamische energieprijs, zo meldt De Telegraaf. Dit houdt in dat consumenten kunnen profiteren van goedkopere groene stroom, wanneer ze die stroom op de juiste momenten gebruiken.

Gebruik maken van groot aanbod

Bij dynamische energietarieven is de prijs van groene stroom direct gelijk aan de prijs op de zogeheten ‘spotmarkt’. Dit is een handelsbeurs waar de prijs van energie constant verandert op basis van vraag en aanbod. 

Is er dus veel aanbod (door wind of zon), dan wordt de energie goedkoper. Wanneer je met een dynamisch energiecontract een wasje draait als de zon flink schijnt, is het voor jou goedkoper dan wanneer je wacht tot de zon onder is gegaan.

Aanbieders van dynamische contracten rekenen de prijzen direct door, naast een maandelijks tarief van enkele euro’s. Consumenten kunnen in de app van de aanbieder zien wanneer de stroom het goedkoopst is. De trend is overgewaaid uit Scandinavië, waar dynamische contracten gewoon zijn dankzij goedkope waterkracht.

Directeur Vandebron: “We prikkelen de consument”

Paul de Raad, directeur bij Vandebron, stelt in de krant dat het niet zozeer gaat om de lage prijs. “Er wordt vooral nog veel te veel stroom gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt of het niet waait. Dan hou je de afhankelijkheid van gas en kolen in stand. We prikkelen de consument door inzicht te geven in de actuele energietarieven, om groene stroom op gunstige momenten te gebruiken.” Vandebron meldt op de site dat zo’n dynamisch contract ‘binnenkort’ afgesloten kan worden.

Radar besteedt binnenkort aandacht aan dit onderwerp in een tv-uitzending.

Bron: Essent, Vandebron, De Telegraaf