Opzegboete voor energiecontract kan vanaf juni een stuk hoger uitvallen

energiemeter.jpeg

Het is definitief: per 1 juni komen er nieuwe opzegboetes voor energiecontracten, laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan Radar weten. Hierdoor kan het opzeggen van energiecontracten een stuk duurder uitpakken, waarschuwden we in de uitzending van maandag 20 maart.

Op het moment kan je nog voor 100 euro van je jaarcontract af. Vanaf juni wordt het berekend op basis van je nog lopende contract. Als je onder dat contract uit wilt omdat de marktprijzen aanzienlijk zijn gedaald, dan betaal je aan je oude energieleverancier een boete. In dit stuk leggen we uit hoe dat precies werkt, inclusief een rekenvoorbeeld. 

Energietarieven hoger dan in het verleden

Maar waarom worden de boetes aangepast? De ACM ziet dat veel consumenten de prijs voor hun energiecontract voor langere tijd willen vastzetten. De energietarieven liggen nu echter hoger dan in het verleden, waardoor de leverancier met duur ingekochte stroom achterblijft als de consument tijdens zo'n jaarcontract vertrekt. De huidige compensatie van 50 euro per aansluiting (gas en stroom) is volgens de toezichthouder te laag. 

Opvallend is wel dat steeds meer energieleveranciers al jaarcontracten aanbieden, ook zonder de nieuwe opzegboetes. Zo kan je je tarieven nu al voor een jaar vast zetten bij bijvoorbeeld Essent, Budget Energie, Innova en Vandebron. Dan gelden nu nog de oude opzegboetes van 50 euro per aansluiting. 

Bedenktermijn van 14 dagen

Om de consument te beschermen, vindt de ACM het belangrijk dat klanten niet verrast worden door de opzegvergoeding die zij in deze situatie mogelijk moeten betalen. “Hiervoor moet eerst worden geregeld dat de nieuwe leverancier direct na het afsluiten van het nieuwe contract de voorgenomen overstap meldt bij de huidige leverancier”, zegt de ACM. 

De huidige leverancier kan de klant dan binnen de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen nog informeren over de consequenties van het voortijdig beëindigen. De klant kan de overstap dan eventueel nog heroverwegen. “Zorgvuldigheid bij de uitvoering staat bij energieleveranciers voorop”, aldus de ACM. “Daarom kan de opzegvergoeding uiterlijk 1 juni 2023 worden aangepast.”