Grote premieverschillen bij uitvaartverzekeringen

verschillen-uitvaartverzekering-07-10-2019.jpg

Sommige Nederlanders blijken onnodig veel te betalen aan uitvaartverzekeringen. De premieverschillen zijn groter dan vorig jaar en lopen op tot ruim 1700 euro, volgens onderzoek van vergelijkingssite uitvaartverzekeringwijzer.net.

De website onderzocht de prijsverschillen tussen de vier grote uitvaartverzekeringen Ardanta, Dela, Yarden en Monuta. Iemand met de leeftijd van 35, een verzekerd bedrag van 10.000 euro en een looptijd van 30 jaar betaalt bij Ardanta maandelijks 18,13 euro, terwijl dit bij Monuta 22,87 euro is: een verschil van maar liefst 26 procent. Over de hele looptijd bedraagt dit verschil ruim 1.700 euro.

Premieverhogingen

Vorig jaar lagen de verschillen nog rond de duizend euro. De website wijt de verschillen aan premieverhogingen van sommige verzekeraars, waaronder Yarden, die in financiële problemen verkeerde.

Lees: 'Yarden wijzigt onrechtmatig verzekeringsvoorwaarden'

Jongeren goedkoper

Verder blijkt uit het onderzoek dat het goedkoper is om als jongere een verzekering af te sluiten: iemand van 18 jaar oud betaalt bij Yarden 10 jaar lang 16,93 per maand voor een verzekerd bedrag van 7.000 euro. Een 63-jarige betaalt voor dezelfde verzekering maandelijks 61,96 euro. Totaal is het verschil daarmee bijna 5.500 euro, voor dezelfde dekking. De 63-jarige betaalt uiteindelijk meer premie dan dat de verzekeraar uitkeert.

Verzekering niet noodzakelijk

De site waarschuwt daarnaast voor het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd. Dat kan zorgen voor een hogere premie, omdat de verzekeraar een grotere kans heeft dat iemand overlijdt en op korte termijn moet uitkeren. Advies van de website is daarom niet alleen de prijsverschillen per verzekering te vergelijken, maar ook te overwegen of een verzekering überhaupt nog wel verstandig is. Als een 63-jarige een uitvaartverzekering neemt en tot een leeftijd van 85 jaar premie betaalt, komt het totaalbedrag uit op ruim 9.261 voor een dekking van 7.000, aldus de vergelijkingssite. Zelf sparen kan dan voordeliger zijn en een uitvaartverzekering niet noodzakelijk, benadrukt de website.

Verschil in looptijd

Ten slotte blijkt het goedkoper te zijn om een verzekering af te sluiten met een korte premielooptijd dan met een langere. Een 18-jarige betaalt voor een verzekering met een looptijd van tien jaar in totaal 2.031,60. Bij een looptijd tot het 85e levensjaar stijgt dit bedrag tot 4.944,60, terwijl de persoon in beide gevallen levenslang is verzekerd met dezelfde dekking.