background branding

'Haal snoepautomaten uit scholen'

snoepautomaat-jongere-rdr-22-12-2018-780.jpg

Snoepautomaten moeten uit scholen verdwijnen. Dat vindt een overgrote meerderheid van ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een peiling door Informatiepunt Ouders & Onderwijs in opdracht van het televisieprogramma Kassa. In ruim twee derde van de scholen in het voortgezet onderwijs staat nog een snoepautomaat, meldt Kassa.

Reclame in vlogs van bekende YouTubers

Reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen onder de 13 jaar is sinds januari 2015 verboden. Toch komt het nog voor, bijvoorbeeld in vlogs van bekende YouTubers. In Radar vertelt het Voedingscentrum zich zorgen te maken omdat er veel ongezond voedsel wordt gegeten door vloggers. Betaald of onbetaald. Het Voedingscentrum ziet graag dat vloggers vaker een gezond voorbeeld laten zien.

Kijk de uitzending van Radar: Kindermarketing in vlogs van bekende YouTubers

Tijdens het onderzoek konden 1857 ouders reageren op de stelling ,,Op een school hoort geen snoepautomaat". 83 procent van de ouders (1544) zei het daarmee eens zijn, terwijl 17 procent (313) het hiermee oneens was.

Opvallend genoeg staan in onderwijsinstellingen met het predicaat 'Gezonde Scholen' ook nog veel snoepautomaten, stelt Kassa. Als reden waarom er nog een snoepautomaat staat, geven scholen aan dat leerlingen anders wel naar de supermarkt of snackbar gaan om de ongezonde producten te kopen.

Radar Testpanel: 88% voor verbod

Ook Radar vroeg aan leden van het Testpanel: ben jij voor een verbod op kindermarketing? Ja, zei 88 procent van de respondenten.

Radar over voeding voor kinderen

Kijk de uitzending van Radar uit 2017 terug: kinderen krijgen te veel suiker. Radar onderzocht vorig jaar samen met voedingscoach Vivian Reijs en internist Hanno Pijl fruitsapjes. Hoeveel suiker zit er in die drankjes? Kijk die uitzending terug: extreem veel suiker in vruchtensap.