Handen wassen na het aaien van je huisdier? En is het erg om gelikt te worden?
Als baasje van een huisdier ben je waarschijnlijk snel geneigd om het dier te aaien, waarbij het ook kan voorkomen dat het beestje je likt. Maar is dit contact eigenlijk wel hygiënisch?
Er zijn verschillende ziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen (en andersom). Voorbeelden van deze zogeheten zoönosen zijn schimmelinfecties, salmonella, kattenkrabziekte, papegaaienziekte en ook het coronavirus. Naast de zoönosen kan er nog een ander risico ontstaan wanneer het huisdier iets onhygiënisch heeft gelikt of gegeten, waardoor het speeksel mogelijk ziekmakende bacteriën bevat.
Zoönosen komen relatief weinig voor in Nederland, maar ze zijn er wel degelijk. 'De kans op deze ziektes hangt af van het dier, de persoon en het soort contact', laat een woordvoerder van het RIVM weten. Op de site van het RIVM kun je per dier zien welke ziektes ze kunnen overdragen.
Over het algemeen kun je jouw huisdier natuurlijk gewoon aaien en hoef je je ook niet gelijk zorgen te maken als je een keer bent gelikt. Toch zijn er een aantal adviezen waar je op kunt letten om de risico's te verkleinen.
Handen wassen na het aaien?
Het meest voorkomende contact tussen mens en huisdier is wanneer je het beestje aait. Is het dan nodig om direct je handen te wassen? 'Nee over het algemeen niet, maar doe dit wel voordat je gaat koken en gaat eten. Dan zijn de risico's beperkt', zegt de woordvoerder van het RIVM.
De woordvoerder benadrukt dat deze regel alleen geldt voor aaibare dieren zoals honden, katten en konijnen. Hij stelt dat je wel altijd je handen moet wassen na het aaien van een ziek dier, een niet-huisdier of een dier buiten.
Gelikt worden: 'Risico's aan verbonden'
Het is een ander verhaal als je wordt gelikt door je huisdier. Al helemaal als dit in je gezicht gebeurt. 'Daar zijn zeker risico's aan verbonden en het is niet aan te raden om je in je gezicht te laten likken. Er zitten veel pathogenen in het speeksel en er zijn in een aantal gevallen ernstige infecties bekend. Bij katten is er daarbij ook risico op kattenkrabziekte', zegt de woordvoerder. Het advies is dus om je niet in je gezicht te laten likken en je handen te wassen als je huisdier je heeft gelikt.
Je moet ook uitkijken als een hond begint te likken aan een wond op jouw lichaam. Een hond doet dit uit instinct en mensen denken zelfs dat het genezend kan werken. Laat dit niet toe, in het speeksel zitten bacteriën die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn.
Gebeten of gekrabd? Direct ontsmetten
Je moet in actie komen als je huisdier je heeft gebeten of gekrabd. 'In ieder geval de wond reinigen en ontsmetten. Bij een diepe bloedende wond is overleg met huisarts nodig, onder andere in verband met risico op tetanus en andere wondinfecties', zegt het RIVM.
Neem contact op met de huisarts als je niet zeker weet wat je moet doen.
Overige hygiëne-adviezen
Er zijn nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten om de risico's op ziekte te verkleinen:
- Laat je huisdier vaccineren en laat het regelmatig ontwormen. Let ook op de bestrijding van vlooien, luizen en teken. Overleg eventueel met de dierenarts.
- Draag handschoenen bij het reinigen van een dierenhok of -bak. Gebruik ook apart schoonmaakmiddel en was je handen als je klaar bent.
- Voor mensen met een zwakke gezondheid, kleine kinderen en zwangere vrouwen is het extra van belang om goed op de hygiëne te letten.