'Handhaaf starterslening huizenkopers'

De starterslening voor aanstaande huizenkopers moet blijven bestaan. Dat bepleitte Sander de Rouwe van het CDA donderdag tijdens een debat met woonminister Stef Blok.

Veel jonge mensen hebben door die lening een huis gekocht, betoogde Sander de Rouwe, wat ze anders waarschijnlijk niet hadden gedaan. Dat heeft flink extra banen opgeleverd.

Leningen langer verschaffen

De pot voor de startersleningen raakt leeg, maar het is nu echt niet het moment om de leningen niet langer te verschaffen, vindt De Rouwe. Mensen kunnen immers juist nu ook minder gemakkelijk lenen door aanscherping van de kredietregels.

De Rouwe vindt dat de pot moet worden gehandhaafd ten koste van regelingen die niet goed uitpakken, zoals het Energiebespaarfonds. Dat wordt amper gebruikt, want niemand snapt er wat van, aldus de CDA'er.

Update 11:48: Reactie minister Blok

Starters kunnen inmiddels gemakkelijker terecht op de huizenmarkt. Woonminister Stef Blok voelt er daarom weinig voor om de starterslening voor aanstaande huizenkopers te handhaven. Er zijn nu dringender kwesties op de huizenmarkt, zoals de restschuldenproblematiek. De starterslening was ook maar als tijdelijk bedoeld.

Bron: ANP