Kamer geeft huizenmarkt starters een zetje

huren_huurhuis_verhuizen_628.jpg

Verhuurders van woonruimte mogen tijdelijke huurcontracten gaan opstellen voor jongeren tot en met 27 jaar. Tijdens de huurperiode van vijf jaar kunnen de jongeren als woningzoekende op de gewone huizenmarkt ingeschreven blijven staan. Zo verspelen ze hun kansen daar niet.

De Tweede Kamer leek dinsdag wel te porren voor dit plan van Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij hoopt met de contracten voor elkaar te krijgen dat de doorstroming in bescheiden huizen voor starters groter wordt doordat mensen er niet in blijven hangen als ze wat meer te besteden krijgen.

De jongeren die ouderlijk huis of studentenwoning verlaten, kunnen totdat ze 28 worden in aanmerking komen voor zo'n periode van vijf jaar (en in uitzonderingsgevallen voor zeven jaar). Aanvankelijk wilde Schouten jongeren vanaf achttien jaar in aanmerking laten komen voor een tijdelijk huurcontract, maar het voorstel van de SGP om daar zestien jaar van te maken, vindt veel bijval.

Over een week wordt er gestemd. De PVV weet nog niet of ze gaat instemmen, want de partij is bang dat de huizen die vrijkomen haar te vaak naar (erkende) asielzoekers zullen gaan. De SP vindt het plan maar een lapmiddel, er moeten volgens deze fractie gewoon genoeg huizen komen.

Veel corporaties bestemmen hun eenvoudigste wooneenheden al voor jongeren.

Bron: ANP