Handige sneltoetsen op een Apple Mac

apple-macbook-sneltoetsen-170707.jpg

Als je dagelijks achter de computer zit, is de kans groot dat je veel tijd verspilt met onnodig klikken met je muis. Veel dagelijkse handelingen kun je sneller uitvoeren met handige toetsencombinaties. Een overzicht van handige sneltoetsen voor Mac-gebruikers.

Eerder verscheen op Radar al een overzicht met handige sneltoetsen voor Windows-gebruikers. Als je (soms) gebruikmaakt van Windows, lees dan ook het artikel: '28 sneltoetsen in Windows waarmee je veel tijd bespaart’.

Bij onderstaande sneltoetsen wordt gerefereerd naar bepaalde toetsen op je toetsenbord. Het kan zijn dat op jouw toetsenbord bepaalde tekens zijn afgekort of er een icoontje op de toetsen staat:

 • Command ⌘
 • Shift ⇧
 • Alt / Option ⌥
 • Control ⌃
 • Caps Lock ⇪

Het is handig dat je bij de sneltoetsen in dit artikel begint met de toets die als eerst wordt genoemd. Bij de toetsencombinatie Command (⌘) + C, waarmee je tekst kan kopiëren,houd je dus eerst de Command-toets ingedrukt op je toetsenbord en daarna de toets C. Mocht je dit andersom doen, dan krijg je een hele rij C's op je scherm, maar kopieer je geen tekst.

Algemeen

 • Ga naar Finder / bureaubladAls je veel schermen open hebt staan, kan een Mac onoverzichtelijk worden. Met de toetsencombinatie Command (⌘) + Alt (⌥) en een muisklik op een leeg stukje van je scherm ga je naar je bureaublad en open je tegelijkertijd de Finder (verkenner).
 • Snel een programma openenDoor de toetsencombinatie Command (⌘) + Spatiebalk open je Spotlight. Met dit balkje kun je heel vlot alle programma's openen. Na het gebruiken van de sneltoetsen kun je de naam van het programma typen. Je Mac geeft een suggestie en met ENTER open je dat programma.
 • Schakelen tussen programma'sAls je meerdere programma's hebt openstaan kun je met de sneltoets Command (⌘)+ Tab schakelen tussen de openstaande programma's. Met Tab kun je tussen de programma's schakelen.
 • Letters op het scherm vergroten of verkleinenAls de tekst in je internetbrowser, e-mail of je Word-document te klein is, kun je gebruikmaken van sneltoetsen die de tekst vergroten. Met Command (⌘) + het plus-teken (+) vergroot je de tekst op je scherm. Met Command (⌘) + het min-teken (-) maak je het juist kleiner.

Surfen

 • Tabblad openenMet de sneltoets Command (⌘) + T kun je een nieuw tabblad openen.
 • Tabblad afsluitenMet de sneltoets Command (⌘) + W kun je een tabblad sluiten.
 • Laatst gesloten tabblad openenMet de sneltoets Command (⌘) + Shift (⇧) + T open je het tabblad dat als laatste is gesloten.
 • Pagina toevoegen aan favorietenBen je een leuke website tegengekomen? Met de sneltoets Command (⌘) + D voeg je deze pagina toe aan je favorieten.
 • Pagina vernieuwenAls je een pagina opnieuw wil laden kun je hiervoor de sneltoets Command (⌘) + R gebruiken. Met Command (⌘) + Shift (⇧) + R doe je een harde refresh, zodat je de pagina helemaal opnieuw laadt.
 • Direct naar de adresbalkAls je naar een nieuwe pagina wilt, kun je handmatig op de adresbalk klikken en dan een nieuwe link toevoegen. Dit kan ook met de sneltoets Command (⌘) + L, hiermee spring je direct naar de adresbalk.

Met de sneltoets Command (⌘) + T kun je een nieuw tabblad openen.

Met de sneltoets Command (⌘) + Shift (⇧) + T open je het tabblad dat als laatste is gesloten.

Tekstverwerken

 • Kopiëren en plakkenSelecteer de tekst die je wilt verplaatsen door met de muis te slepen. Of houdt de Shift-toets (⇧) ingedrukt en maak daarna een selectie met de pijltjestoetsen. Kies dan voor knippen (Command + X) als je de tekst wilt verplaatsen of kopiëren (Command + C) indien je de originele tekst wilt behouden. Ga daarna met de pijltjestoetsen of de muis naar de plek waar je de tekst wilt hebben. Tik daarna Command + V in om te plakken.
 • Laatste actie ongedaan makenAls je teveel verwijdert of niet tevreden bent met een tekst, heb je altijd een herstel-knop. Hiermee herstelt de computer de oude situatie in je document en krijg je bijvoorbeeld de net verwijderde zin terug. Gebruik hiervoor Command (⌘) + Z. Als je teveel stappen teruggaat, is er ook een sneltoets om het herstellen ongedaan te maken: Command (⌘) + Shift (⇧) + Z.
 • Tekst opmakenAls je een tekst wilt opmaken, heb je verschillende opties: Command (⌘) + B voor vetgedrukt, Command (⌘) + I voor cursief en Command (⌘) + U voor onderstreept.

Mail

 • Nieuw bericht, reageren of doorsturenAls je een nieuw mailtje wilt versturen met Mail, dan kun je op het icoontje klikken, maar het is sneller met de toetsencombinatie Command (⌘) + N. Een soortgelijke combinatie is er voor het reageren op een mailtje (Command + R) of het doorsturen van een mailtje (Command + F).
 • Bijlage toevoegenBijlages kun je handig in een mail slepen, maar er is ook een sneltoets voor: Command (⌘) + Shift (⇧) + A.
 • Snel versturen van een berichtAls je een mailtje aan het schrijven bent, kun je deze versturen via het icoontje of met de sneltoets: Command (⌘) + Shift (⇧) + D.

Screenshot of schermafbeelding maken

Soms wil je de tekst of foto op je scherm met iemand anders delen. Natuurlijk kun je handmatig de tekst kopiëren en handmatig de afbeelding overnemen, maar je kunt ook een schermafbeelding maken. Oftewel een foto van je scherm. Op een Mac heb je hiervoor verschillende opties:

 • Command (⌘) + Shift (⇧) + 3Hiermee maak je een screenshot van je volledige scherm(en) en dit sla je op als afbeelding in de Finder (ook wel bekend als bureaublad).
 • Command (⌘) + Shift (⇧) + 4Hiermee verandert de cursor van een pijltje in een selectie-icoontje. Hiermee kun je een vierhoek over je scherm slepen. Alles binnen die vierhoek wordt opgeslagen als afbeelding in de Finder (oftewel op je bureaublad).
 • Command (⌘) + Shift (⇧) + 4 en daarna de spatiebalkAls je na de toetsencombinatie Command (⌘) + Shift ⇧ + 4 op de spatiebalk drukt, dan kun je een screenshot maken van het specifieke venster dat openstaat.
 • Command (⌘) + Shift (⇧) + 4 en daarna de CTRL-toets ingedrukt houdenAls je na de toetsencombinatie Command (⌘) + Shift ⇧ + 4 de CTRL-toets houdt ingedrukt tijdens het selecteren van de afbeelding, dan kun je een screenshot maken van je selectie. In tegenstelling van de normale screenshot van een selectie, wordt deze screenshot niet opgeslagen op je computer, maar in je klembord geplaatst. Hierna kun je de afbeelding plakken in bijvoorbeeld een mailtje die je aan het typen bent.

Hiermee maak je een screenshot van je volledige scherm(en) en dit sla je op als afbeelding in de Finder (ook wel bekend als bureaublad).