Handtekening legaliseren? Bij de notaris ben je vaak onnodig veel geld kwijt

handtekening_legaliseren.jpg

Wie zijn handtekening wil legaliseren, komt via het internet snel bij dure notarissen uit. Maar het hoeft niet veel te kosten. Radar legt je uit hoe dat zit. 

Legaliseren bij de gemeente

In verschillende situaties kan het nodig zijn om je handtekening te laten legaliseren. Bijvoorbeeld als je iemand wil machtigen om zaken voor je te regelen, of als je documenten naar het buitenland stuurt. Met een gelegaliseerde handtekening bewijs je dat jouw handtekening echt is.

Als je via een zoekmachine zoekt waar je handtekeningen kan laten legaliseren, dan kom je al snel bij notarissen uit. Die zijn vrij hun eigen prijzen te bepalen, die oplopen van enkele tientjes tot wel honderden euro’s. Wat echter niet iedereen weet, is dat een handtekening ook te legaliseren is bij de gemeente. En dat is vaak een stuk goedkoper.

Hoe werkt het legaliseren?

Het is vrij simpel: je maakt een afspraak bij de gemeente en neemt een geldig identiteitsbewijs mee waarop je handtekening staat. Vervolgens moet je een handtekening zetten in bijzijn van een gemeenteambtenaar. Die vergelijkt het met de handtekening op je identiteitsbewijs. Klopt het? Dan verklaart de gemeente dat de handtekening door jou is gezet. Je krijgt het document met je gelegaliseerde handtekening meteen mee naar huis.  

Tientallen euro's verschil

Stel: je zoekt een notaris in Maastricht. Bij de gemeente ben je dan 14,90 euro kwijt. Bij de goedkoopste notaris in de buurt moet je 56 euro betalen. Dat scheelt je dus tientallen euro's.

Bij gemeenten kunnen de bedragen overigens ook verschillen. Zo betaal je de gemeente Moerdijk 8,40 euro om je handtekening te laten legaliseren. In Amsterdam gaat het om 22,40 euro. Desondanks blijft de gemeente in de meeste gevallen goedkoper dan de notaris. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de kosten bij de gemeente vergeleken met de kosten bij de goedkoopste notaris in de buurt. 

Gemeente

Kosten

Goedkoopste notaris

Utrecht

18,70 euro

56 euro

Amsterdam

22,40 euro

45 euro

Bergen (Limburg)

13,20 euro

50 euro

Eindhoven

13,10 euro

50 euro

Den Helder

9,60 euro

61 euro

Moerdijk

8,40 euro 

63 euro

Maastricht

14,90 euro

56 euro