Kan ik mijn handtekening makkelijk veranderen? En drie andere vragen over de krabbels

Handtekening.jpg

Elke dag zetten wij handtekeningen. Deze is vaak dezelfde die je als kind hebt bedacht, bijvoorbeeld toen je je eerste bankrekening opende. Zit je voor altijd aan deze krabbel vast? Radar vraagt het Forensisch handschriftdeskundige Kees Verhulst.

Is de handtekening die ik als kind heb verzonnen bindend?

Toen je voor het eerst een bankrekening opende of je identiteitskaart aanvroeg heb je een handtekening moeten zetten. Grote kans dat je toen dacht dat het een mooie handtekening was, maar dat je het inmiddels een doorn in het oog vindt. 

Zo’n handtekening is bindend, maar mag wel een beetje veranderen in de loop van tijd. “Als je rond de twintig bent dan zijn je handtekening en je handschrift wel gevormd”, zegt Verhulst. 

Kun je je handtekening nog veranderen? En zo ja, hoe doe je dat?

Maar wat als je later de handtekening niet meer mooi vindt? “Je kunt ten alle tijden in Nederland je handtekening veranderen, maar dan moet je ook de handtekening van je rijbewijs, bankrekening en andere relevante dingen laten vervangen”, zegt Verhulst. 

Dus voordat je snel naar het gemeentehuis rent voor een nieuwe handtekening op je ID-kaart, wees je ervan bewust dat je dan alle belangrijke documenten moet veranderen.  

Hoe voorkom ik dat mijn handtekening te vervalsen is?

Als je voor een nieuwe handtekening gaat, doe je er goed aan om er voor een te gaan die niet makkelijk te vervalsen is. “Mijn advies is om altijd je naam te gebruiken en om veel bogen of lussen er in te zetten. Ook is het aan te raden om de letters dicht op elkaar te schrijven”, zegt de forensisch handschriftdeskundige. 

“Zet je handtekening het liefst ook in je eigen handschrift en gewoon vlot. Dan is de handtekening al een stuk complexer en ook lastig te vervalsen”, sluit hij af.

Wie controleert of de handtekening echt is?

Stel dat de bank vermoedt dat de handtekening die jij op papier hebt gezet, vervalst is. Hoe wordt dan gecontroleerd of deze handtekening bij jou hoort?

“Een handtekening is te controleren aan de hand van referentie handtekeningen uit dezelfde periode”, zegt Verhulst. Zo kan er gevraagd worden om een aantal handtekeningen te zetten op papier als referentiemiddel als het gaat om een recente handtekening.  

“Als het een handtekening van tien of twintig jaar terug is, dan vragen wij naar documenten uit die tijd. Dus een oud paspoort of oude contracten”, zegt hij. Een tip is dus om die oude paspoorten en contracten nog eventjes te bewaren.

Bronnen: Kees Verhulst