Hartonderzoek bij vrouwen faalt

Het klassieke beeld van een hartinfarct is dat van een 50-jarige man die tijdens een partijtje tennis in elkaar zakt. Toch zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. Maar wanneer zij met klachten bij de dokter komen blijkt dat er nog wel eens wat mis gaat bij het stellen van de juiste diagnose.

Hart-en vaatziekten worden bij vrouwen te laat herkend door gebrek aan kennis over het vrouwenhart. Zo ontwikkelt slagaderverkalking zich bij vrouwen anders dan bij mannen. De symptomen van een hartinfarct zijn verschillend bij mannen en vrouwen. En vrouwen hebben vaak een andere vorm van hartfalen dan mannen.  

Vrouwen vaak onterecht naar huis gestuurd

Waar de mannelijke varianten vrij goed in kaart gebracht zijn, is dit voor de vrouwelijke varianten niet het geval. Dit komt mede doordat er in de onderzoeken vaak alleen mannelijke proefpersonen werden gebruikt. Een van de oorzaken die lang over het hoofd is gezien is dat vrouwen vaker last hebben van afwijkingen in de kleine bloedvaten in plaats van de grote, waar mannen vaker last van hebben. Het probleem is echter dat de afwijking in de kleine vaten met een hartkatheterisatie niet is waar te nemen. Vrouwen met klachten worden vaak onterecht naar huis gestuurd.

Meeste studies gedaan op mannen

Hester den Ruijter werkt als onderzoeker in het UMC Utrecht en doet onderzoek naar het vrouwelijk type hartfalen. Den Ruijter onderzoekt 'bio markers'. Dit is materiaal uit het lichaam, bijvoorbeeld eiwitten of bloed, waaraan te zien is dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten. Zo haalt ze teelcellen uit de binnenkant van de vaatwand. Hier zit informatie in opgeslagen die nuttig is voor onderzoek. De vaten van vrouwen zitten namelijk anders in elkaar.

Omdat de meeste studies die gedaan zijn als model 'man en middelbare leeftijd' hebben, zijn de medicijnen daar ook op ontwikkeld. Vrouwen krijgen dus niet de medicijnen toegespitst op hun aandoening.Netwerk Women Inc. vraagt al langer aandacht voor 'gender sensitieve gezondheidszorg': zorg die zich richt op kwaliteit van zorg voor mannen én vrouwen.

Forumreacties

18
  • Door Radar

Goede gezondheidszorg zou voor iedereen moeten gelden, ongeacht of je man of vrouw bent. Toch is de huidige gezondheidszorg onvoldoende toegespitst op vrouwen. Zo komt hartfalen bij mannen én vrouwen voor, maar bij vrouwen wordt dit vaak over het hoofd gezien. Met alle gevolgen van dien. Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/23-11-2015/hartonderzoek-bij-vrouwen-faalt/ Maandag 23 november in Radar, om 20:30 uur op NPO 1

  • Door moederslink

Toch is de huidige gezondheidszorg onvoldoende toegespitst op vrouwen
Dit is m.i. iets te zwart/wit gesteld; wat wel zeker waar is dat hartklachten/falen zich bij vrouwen anders openbaart dan bij mannen en daarom door de HA vaak niet op tijd goed wordt ingeschat, hoewel de HA door publicaties en onderzoek daar meer en meer alert op wordt , maar vrouwen moeten zelf net zo goed alert zijn/ blijven en mondig worden en dit aankaarten bij hun HA , bij ondervinding van hun ( hart ) klachten .

  • Door stefanhouterman

Radar schreef: Zo komt hartfalen bij mannen én vrouwen voor, maar bij vrouwen wordt dit vaak over het hoofd gezien. Met alle gevolgen van dien.
Ik denk niet, dat een onderscheid tussen vrouwen en mannen gemaakt wordt, bij deze hartkwal. Een dokter herkent toch de symptomen egaal wat het voor een geslacht is. Trouwens een hartonderzoek is bij vrouwen niet anders, dan bij vrouwen.