Hartstichting: '81 procent weet niet wat de gevolgen van een hoge bloeddruk zijn'

06052021bloeddruk.jpg

'Slechts negentien procent van de Nederlanders weet dat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarnaast weet ruim een kwart van de Nederlanders niet dat je meestal niets merkt van een hoge bloeddruk,' zo luidt het jaarlijkse onderzoek van de Hartstichting over het bewustzijn van een hoge bloeddruk. 

De Hartstichting benadrukt dat het belangrijk is om vanaf je veertigste elk jaar je bloeddruk te meten: 'In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een hoge bloeddruk zonder het zelf te weten. Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Vanaf je veertigste stijgt het risico op een hoge bloeddruk, daarom roept de Hartstichting op om vanaf die leeftijd jaarlijks je bloeddruk te meten. Want als je een hoge bloeddruk op tijd ontdekt, kun je daar vaak zelf nog veel aan doen.'

Lezen over een hoge bloeddruk

Bij Radar hebben we eerder aandacht besteed aan een hoge bloeddruk. We zochten onder andere uit wat je bloeddruk is, hoe je de bloeddruk kunt verlagen door het veranderen van je leefstijl en hoe je erachter kunt komen of je een hoge bloeddruk hebt. 

Wat is bloeddruk?

Je hebt vast wel eens van bloeddruk gehoord, maar wat is het eigenlijk? En wat is het verschil tussen onder- en bovendruk? Dat leggen we je in het artikel uit.

Hoe ontdek je een hoge bloeddruk?

Aan het begin van dit artikel meldden we het al: van een hoge bloeddruk merk je heel vaak niets. Daarom leggen we je uit hoe je kunt meten of je een (te) hoge bloeddruk hebt

Een hoge bloeddruk voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal aan de bloeddrukverlagers zit, is het moeilijk om daar vanaf te komen. Daarom is het voorkomen van een hoge bloeddruk beter dan deze te genezen. Cardioloog Remko Kuipers legt uit hoe je dit aanpakt. 

Bloeddruk verlagen met het aanpassen van je leefstijl

Je kunt je bloeddruk verlagen door je dieet aan te passen en een andere leefstijl aan te nemen. Belangrijk is dat je dit doet onder begeleiding van een diëtist en de huisarts. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij zochten het uit, bekijk het in onderstaand item. 

Radar over het aanpassen van je leefstijl bij een hoge bloeddruk