Heb je last van pluizend haar? Zo kun je het voorkomen én oplossen!

PluizigHaar_19.06.2020.jpg

Pluizend haar is erg vervelend en kan op allerlei manieren ontstaan. Aan sommige oorzaken van pluizend haar kun je niets doen, maar je kunt pluizig haar vaak ook voorkomen.  
 

Radar spreekt met haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma. Zij legt uit wat oorzaken van pluizend haar kunnen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Algemene oorzaak

Pluizend haar komt altijd door vochttekort. Je haar is dan droog, waardoor het gaat pluizen. 

Algemene oplossingen

Oliën en maskers: Om pluishaar op te lossen, kun je oliën en haarmaskers gebruiken, deze werken vochtinbrengend. Haarmaskers gebruik je voordat je je haar wast. Masseer het in je haar en was het er daarna uit. Olie kun je voor het douchen in je haar masseren en uitspoelen, maar je kunt het ook gedurende de dag gebruiken. Doe de olie alleen op de plekken waar je haar pluist en blijf van de hoofdhuid weg, anders lijkt je haar erg vet. Vraag aan je kapper welke olie bij jouw haartype past.  

Conditioner: Je kunt ook conditioner gebruiken om je haar mooi te houden. 'Conditioner is een zwakke afgeleide van een masker. Je kunt bijvoorbeeld een keer in de week een masker gebruiken en twee keer in de week een conditioner.'  

Je haar minder wassen: Was je haar niet te vaak, maar slechts een aantal keer in de week. Je kunt de natuurlijke vette beschermlaag van het haar namelijk weg wassen, waardoor het droog wordt en gaat pluizen. Was je haar ook niet te heet, dan was je de natuurlijke oliën eruit. 

Borstelen: Borstel je haar pas uit als het enigszins opgedroogd is. Als je je haar ontklit als het nat is, kun je pluizig haar krijgen. Schaf verder een borstel aan die bij je haartype past. 

Kussensloop: zijden en satijnen kussenslopen schuren minder aan je haar, waardoor het de volgende ochtend minder zal pluizen 

Drogen: Föhn je haar zo min mogelijk en laat het natuurlijk drogen. Als je je haar met een handdoek droogt, dep het dan droog, door wrijven beschadig je je haar. 

Overbehandeling

Als jij je haar vaak stijlt, haal je de rekbaarheid uit je haar. 'Je haar is als het ware een elastiekje met een rekbaarheid van 25 procent. Als je continu met de stijltang erin gaat, maak je het elastiekje kapot. Bovendien beschadigt de hitte van de tang je haar. Door hitte gaan vooral je punten pluizen.'

Oplossing: Het stoppen met overmatig stijlen is de beste oplossing. Als je je haar toch regelmatig wilt stijlen, kun je de beschadiging door de hitte verminderen door de tang op een lagere stand zetten. Ook is er hitte protectie, ofwel een 'heatprotector' op de markt. 

Krullend haar

Mensen met krullen hebben sneller last van pluizig haar. Dit komt doordat de 'schubben' van je haar openstaan. Hierdoor oogt het minder glanzend en wordt je haar pluizig. 

Oplossing: Maak je haar niet te vaak nat, alleen als je het moet wassen. Als je het wel nat gemaakt hebt, zorg dan voor een product dat de krul goed terug laat komen, zoals een serum, crème of olie. Je kunt je kapper hierover om advies vragen. Gebruik geen mousse, dan wordt je haar hard en gaat het meer pluizen.

Dun haar

De structuur van dun haar is gevoelig. Het kan dan bovenop vet lijken, maar in de punten droog en pluizig. 

Oplossing: Verzorg je haar goed door maskers en oliën te gebruiken. 

Verven

Ook door het verven van je haar kun je pluishaar krijgen. Het nieuwe haar kan vaak wel wat hebben, maar de onderkant van je haar niet. Dit gaat dan pluizen.

Oplossing: Verf niet zelf je haar, maar laat het door een kapper doen. Je kapper heeft vaak een beter product om mee te kleuren. 

Stress

Door stress en ziekte kun je ook beschadigd en pluizig haar krijgen. Dit uit zich vaak pas maanden later. 

Oplossing: Goede verzorging met oliën en maskers werkt enigszins. Wees in dit geval gerust, want het probleem lost zichzelf op. Je nieuwe haar komt weer als vanouds terug. Verder zijn er specifieke producten op de markt die haargroei bevorderen.