Heb jij een hotelbon van Fletcher? Consumentenbond waarschuwt voor misleiding

fletcher_hotels.jpg

Fletcher Hotels misleidt consumenten nog steeds met hun hotelvouchers, waarschuwt de Consumentenbond. De organisatie stapt daarom naar de rechter. 

Te kort geldig

De hotelvouchers zijn te kort geldig, het aanbod is veel beperkter dan beloofd en Fletcher Hotels verstopt verplichte kosten, aldus de Consumentenbond.

Fletcher-vouchers kunnen vier tot zestien maanden gebruikt worden. Dat terwijl cadeaubonnen volgens de wet twee jaar geldig moeten zijn. "De hotelketen beweert dat dit niet van toepassing is op de vouchers, omdat die niet bedoeld zijn als cadeau. Maar tegelijkertijd omschrijven ze de vouchers zelf wel als een perfect cadeau", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Fletcher Hotels weigert in gesprek te gaan over de beperkte geldigheid, aldus de Consumentenbond. "Daarom stappen we naar de rechter en vragen we die om hierover een uitspraak te doen."

Vaker in opspraak

Het is niet de eerste keer dat de hotelketen in opspraak raakt. Zo greep de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig jaar in omdat de voorwaarden van de vouchers niet duidelijk werden gecommuniceerd. De klachten bleven echter binnenstromen bij de Consumentenbond, waarna werd besloten de Fletcher Hotels opnieuw onder de loep te nemen.

Naar aanleiding van de constateringen van de Consumentenbond zijn Albert Heijn, DPG Media (AD, Libelle, etc) en ING voorlopig gestopt met de doorverkoop van Fletcher-vouchers. Daarbij beloven deze bedrijven verzoeken om restitutie coulant af te handelen. Ook verlengt DPG Media de geldigheid van al verkochte Fletcher-bonnen naar twee jaar.

Reactie Fletcher

Fletcher heeft in een reactie aan Radar gereageerd op de verwijten van de consumentenbond. 

  • Fletcher zou niet eerlijk zijn

"Wij hebben ons altijd gehouden aan hetgeen ACM ons heeft opgedragen. In 2012 hebben wij op aanbevelingen van de ACM de communicatie aangepast. Ook is dat recent gebeurd. Na intensief overleg met het ACM is onze communicatie aangepast. Dat de Consumentenbond beweert dat dit niet zo is, klopt dus niet."

  • Geldigheid van vouchers vs cadeaubonnen

"De wet schrijft voor dat cadeaubonnen 2 jaar geldig dienen te zijn. Alle cadeaubonnen die Fletcher verkoopt hebben een geldigheidsduur van 2 jaar. Voor vouchers is dat anders. Deze hebben, ook bij Fletcher, een kortere geldigheidsduur."

  • Fletcher weigert in gesprek te gaan met de Consumentenbond

"Ook dat is niet waar. Wij zijn afgelopen maanden intensief met de Consumentenbond in gesprek. Wat we ook doen met de ACM. Er is afgelopen weken zelfs dagelijks contact geweest met de Consumentenbond."

  • Rechtszaak

"De rechtszaak zou gaan over de geldigheidsduur van vouchers vs cadeaubonnen. Onze cadeaubonnen zijn, zoals de wet voorschrijft, 2 jaar geldig. De vouchers hebben een variabele geldigheid. Ook dat is conform de wet. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan ziet Fletcher die dan ook met vertrouwen tegemoet."