Heb jij ook weleens last van een trillend ooglid? Dit kun je ertegen doen
Soms blijft het maandenlang weg en dan opeens gebeurt het een week lang bijna iedere dag: je ooglid maakt spastische bewegingen, zonder dat je dit wil. Een trillend ooglid kan erg vervelend zijn. Kun je er zelf iets aan doen? Om daar achter te komen spreekt Radar met Dr. Dion Paridaens van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Paridaens is oogarts/oculoplastisch chirurg en weet alles af van de oogleden.
Dit is er aan de hand bij een trillend ooglid
Voor de dokter is het dan ook erg duidelijk waar deze klacht vandaan komt: "Een trillend ooglid is meestal een onschuldige aandoening, die vooral voorkomt bij oververmoeidheid en stress. Wanneer je slecht slaapt, zijn je ogen meestal ook droger en dit geeft een verhoogde spierspanning in je oogleden. Dit kan overigens ook komen door veel naar een scherm te kijken. Je slaapt slechter als je veel achter een scherm zit, waardoor je ook meer vermoeid raakt en je last van je ogen kunt krijgen."
"Daarbij kan een trillend ooglid ook veroorzaakt worden door het consumeren van veel cafeïne en/of alcohol, waarna vermoeidheid bovendien een rol kan spelen en je in een vicieuze cirkel terecht komt. Daarnaast spelen zeldzame zaken als een allergie of zwangerschap soms ook een rol."
Dit kun je doen aan een trillend ooglid
Een trillend ooglid heeft dus voornamelijk te maken met je levensstijl of onderliggende factoren als stress. Heb je al een tijdje last? Dan kun je op deze manier van je trillende ooglid afkomen of deze in de toekomst vermijden:
- Minder je inname van alcohol en koffie
- Zorg ervoor dat je meer rust en slaap in je leven integreert. Mediteer en sport bijvoorbeeld om je lichaam te ontstressen en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt.
- Merk je dat je vooral last hebt van droge ogen? Gebruik dan oogdruppels zonder conserveermiddelen erin. Deze druppels kan de huisarts voorschrijven of koop je via het internet.
- Wanneer je last blijft houden en alles hebt geprobeerd kun je ook nog een behandeling met botox nemen die de overactieve zenuwtakjes uit kan schakelen.
Hangt een trillend ooglid samen met een vitaminetekort?
Soms wordt gedacht dat ook sprake kan zijn van een magnesium- of vitaminetekort, zoals vitamine B12. Ook dit leggen we voor aan de arts.
Paridaens licht toe: "Het zal niet zo zijn dat dit bij alle mensen met een trillend ooglid speelt. Bovendien komen verlaagde magnesiumspiegels over het algemeen vaker voor bij een deelgroep van mensen die ernstig vermoeid zijn. Het kan dus met elkaar verband houden, maar het zal geen een-op-eenrelatie zijn."
Op dit moment moet je je zorgen gaan maken
Hoewel een trillend ooglid vrijwel altijd een onschuldige aandoening zal zijn, is het wel mogelijk dat er meer aan de hand is. Volgens de oogarts kan hier echter pas sprake van zijn wanneer je bijvoorbeeld meer dan twee maanden last hebt van een trillend ooglid, wanneer sprake is van ernstige vibratie in beide oogleden of wanneer ook andere klachten optreden naast de trillingen.
"Is er echt sprake van een ernstige mate van trillen en heeft het een aanhoudend karakter? In dat geval is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Indien je huisarts het dan niet vertrouwt, kan deze arts je gericht doorsturen naar een oogarts of neuroloog."