Hebben politieke partijen de oplossing voor het startersprobleem op de woningmarkt?

Als starter op de woningmarkt of als zzp'er heb je op dit moment bijna geen kans op een betaalbare koopwoning. Is er een politieke partij die het antwoord heeft op de problemen op de woningmarkt? Is in hoog tempo woningen bijbouwen voldoende? Zou een minister van Wonen een oplossing zijn? 

Hoop op een koopwoning opgegeven

Vooral starters hebben het moeilijk. We spreken Stéphanie Hirschfeld. Ze is 27 jaar en werkt op de alarmcentrale in Den Haag. Ze woont nu in Rotterdam bij haar ouders en wil graag in die omgeving of in Dordrecht een kopen. Maar naar een zoektocht van twee jaar heeft ze de hoop op een koopwoning opgegeven. Ze heeft meer dan honderd bezichtigingen aangevraagd. Vervolgens moest je loten en daarbij had ze geen geluk. 'Bij geen enkele van die lotingen ben ik ingeloot. Dit was vooral bij woningen in Dordrecht. In andere gevallen had ik wel een bod gedaan, maar werd er zo veel overboden dat ik niet eens kans maakte.'

Huurwoning

Ook bij huurwoningen vindt ze de situatie dramatisch. 'De prijs-ruimteverhouding is geheel uit proportie gegroeid. Voor 35 vierkante meter betaal je al snel 900 euro. Daarbij hebben ze dan ook de eis dat je drie of soms vier keer de huurprijs als nettosalaris moet hebben. Ik viel daardoor al snel af', aldus Hirschfeld. Uiteindelijk gaat ze nu toch verhuizen. 'Via een collega ben ik terechtgekomen in Alphen aan den Rijn, hier heb ik nu een huurwoning. Niet mijn eerste keus om te huren, maar in deze periode is het gewoon niet te doen om als starter en alleenstaande een huis te kopen.'

Lagere maandlasten, tóch geen hypotheek

Daarnaast spreken we Diana Vruggink, alleenstaande moeder van vijftig jaar. Ze is op zoek naar een koopwoning, maar komt er niet tussen. Ze betaalt nu 710 euro huur per maand. Vruggink: 'Door de strenge regels kan ik geen hypotheek afsluiten, terwijl mijn maandlasten dan lager zouden uitvallen.' Diana heeft verschillende keren een bod gedaan op een woning. Zo stond onlangs een woning te koop van haar woningbouwvereniging. Huurders hebben voorrang, maar ook daar werd zo flink overboden dat het onmogelijk voor haar was. 'Het huis stond voor 235.000 euro te koop, maar het is uiteindelijk voor 280.000 euro verkocht', aldus een gefrustreerde Diana.

Radar besteedde eerder al aandacht aan de problematiek op de woningmarkt. In deze twee afleveringen van Radar Extra gaat Antoinette in gesprek met burgers en deskundigen over het enorme woningtekort. Je kunt de items hier terugzien:

De Woningnoodramp: Starters en doorstromers

Verkiezingsprogramma's startersprobleem

In de studio zitten hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer en woningmarkt expert van het Kadaster Paul de Vries. Zij kijken naar de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen en kijken of daar de oplossing tussen staat voor het startersprobleem op de woningmarkt.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van starters bij het zoeken naar een huis. Maar liefst 83 procent van de actief zoekende starters (die bijvoorbeeld al een bezichtiging hebben gedaan) ondervindt problemen bij het zoeken naar een huis. Zelfs de helft van de actieve zoekers stelt grote beslissingen als samenwonen, een nieuwe baan of het krijgen van kinderen uit omdat ze geen geschikte woning kunnen vinden. Op de website van VEH hebben ze de highlights van het onderzoek gezet, daar is ook het hele onderzoeksrapport te vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over de partijprogramma's omtrent de woningmarkt. Ook dit overzicht kan handig zijn.

Forumreacties

60
  • Door Radar

Als starter op de woningmarkt of als zzp'er heb je op dit moment bijna geen kans op een betaalbare koopwoning. Loop jij vast in je zoektocht naar een betaalbare koopwoning? Deel je verhaal! Je kunt het fragment van de uitzending hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/hebben-politieke-partijen-de-oplossing-voor-het-startersprobleem-op-de-woningmarkt/

  • Door Bob Schurkjens

En van dik hout zaagt men planken.

  • Door jonis

Tsja Fons...daarvoor heeft iemand nhg, betaalt daarvoor en risico wordt gewoon door nhg gedragen. Er wordt niet klakkeloos kwijtgescholden, dat gebeurd alleen onder voorwaarden, want men streeft in 1ste instantie naar woningbehoud. Voor verkoop met restschuld zal men toestemming nodig hebben, anders sowieso geen kwijtschelding restschuld.