Hebben we producten met 'extra proteïne' nodig?

In supermarkten kun je er niet meer omheen: proteïneproducten. Van kaas tot yoghurt en repen — alles heeft inmiddels een extra eiwitrijke variant. Maar hebben wij die producten wel nodig? En wat vraagt dit van de koeien die de melk leveren?
Heb je extra eiwit nodig?
Op social media zien we veel video’s van mensen in de sportschool die eiwitshakes drinken en proteïnerepen eten voor het sporten. Maar hebben we dat echt nodig? Pol Grootswagers, universitair docent aan de Universiteit van Wageningen, heeft verstand van de hoeveelheid eiwitten die iemand gemiddeld nodig heeft.
Grootswagers vertelt dat de gemiddelde Nederlander geen last heeft van een eiwittekort. “Als je erg actief sport, dan kan je lichaam baat hebben bij extra eiwit. Maar als je normaal eet, dan krijg je vaak al genoeg binnen. Als je te veel eiwit eet maar niet genoeg beweegt, dan kan je lichaam het ook opslaan als extra vet.”
Hoog input systeem
De stijgende vraag naar proteïneproducten zorgt er ook voor dat er op een hoger tempo koeien gemolken moeten worden. Biologische en biodynamische boer John Arink ziet dit als een verontrustende ontwikkeling. Hij zou liever zien dat er meer wordt overgegaan op plantaardige eiwitten. “Ik ben zelf dierlijk eiwit producent, en ik weet wat het kost om te verwachten dat een koe zoveel melk geeft.
Deze koeien leven vaak in een hoog input systeem.” Het hoge input systeem is een systeem waarbij de koeien veel krachtvoer en kunstmest krijgen. Op deze manier geven ze meer melk, maar er zitten ook nadelen aan. Koeien die leven onder het hoge input systeem leven vaak minder lang dan koeien die leven onder een laag input systeem, zoals bij boer Arink.
Proteïneproducten zijn vooral duur
Een andere keerzijde van de proteïneproducten in de supermarkt is de prijs. Volgens onderzoek van Wakker Dier betaal je gemiddeld 24% meer voor proteïneproducten dan voor hun normale alternatief. Het verschil in de hoeveelheid proteïne is vaak verwaarloosbaar of heeft je lichaam niet eens nodig.
Producenten van dit soort producten geven aan dat de supermarkt de verkoopprijs bepaalt, terwijl de supermarkten aangeven dat zij een adviesprijs krijgen van de producent. Die adviesprijs is volgens de supermarkten hoger dan andere alternatieve producten die dit soort proteïneproducenten maken.
De producent van HIPRO proteïneproducten geeft bij ons aan dat er verschillende factoren invloed hebben op het prijsverschil, maar gaat hier verder niet op in. Friesland Campina, de producent van Campina en Optimel, geeft aan dat er meer grondstoffen nodig zijn voor proteïneproducten die het duurder maken. Dit gaat onder andere om melkconcentraat en specifieke eiwitfracties.
Vergelijk dus de volgende keer als je kaas koopt bij de supermarkt de voedingswaarde en het eiwitgehalte — je betaalt soms meer voor iets wat je lichaam eigenlijk niet nodig heeft.
Lees hier de schriftelijke reacties van de proteine producenten