background branding

Helaas, planten verbeteren de luchtkwaliteit helemaal niet

21-9-18-kamerplanten-luchtkwaliteit-planten-lucht-gezond-168423447_l.jpg

Intratuin noemt ze ‘natuurlijke luchtverfrissers’. Plantsome noemt ze ‘schadelijke-stoffen-killers’. Kamerplanten zijn geweldig voor de luchtkwaliteit in huis, als je de verkopers mag geloven. Maar de wetenschap zegt iets anders. 

Je hebt niets aan planten als je de lucht in je huis wilt verbeteren, blijkt uit onderzoek. Ja, ze zuiveren de lucht, maar om daar iets van te merken heb je tot wel duizend planten nodig per vierkante meter.

Groot onderzoek naar luchtkwaliteit

Wetenschappers verzamelden twaalf verschillende onderzoeken naar de luchtzuiverende kwaliteit van 196 planten. Ze berekenden de zogenaamde ‘clean air delivery rate’ (CADR), de hoeveelheid schone lucht die per uur de ruimte in wordt gestuurd. Vervolgens vergeleken ze de CADR van planten met die van een gemiddeld ventilatiesysteem of het openzetten van een raam. De conclusie: je hebt praktisch niets aan planten. 

Sterker nog, als Radar de bevinding voorlegt aan Piet Jacobs, expert in luchtkwaliteit bij onderzoeksinstituut TNO, is zijn eerste vraag: ‘Over welk onderzoek gaat het precies? Er zijn verschillende overzichtsonderzoeken die concluderen dat er geen bewijs is dat planten effect hebben op de luchtkwaliteit of gezondheid.’ 

En zuurstof dan? Planten zetten koolstofdioxide om in zuurstof, dat klinkt alsof het de lucht beter maakt. ‘In lucht zit 21 procent zuurstof,’ legt Jacobs uit, ‘maar dat is nooit het probleem. Die 21 procent is bijna altijd 21 procent.’ 

Gezwets in de ruimte

Volgens Jacobs heeft NASA ooit onderzocht of planten koolwaterstoffen kunnen afbreken, omdat dat dit soort schadelijk gas zich kan ophopen in een ruimtevaartuig. Het bleek dat ze dat konden, in hoge concentraties en in een afgesloten hoeveelheid lucht. ‘Maar als je kijkt naar de concentraties in een normale binnenomgeving, is het effect van die planten heel gering.’

Wil je weten hoe je de luchtkwaliteit in je huis dan wél kunt verbeteren? Jacobs legt het hier uit in drie simpele stappen. 

Groen maakt gelukkig

Als tuincentra of andere verkopers beweren dat planten de lucht zuiveren, dan mag je die claims dus in de wind slaan. Op een ander punt hebben de verkopers echter wel gelijk: er is wel degelijk bewijs dat planten de algemene tevredenheid en geluk bevorderen. Je hoeft het groen in je huis dus niet meteen in de gft-bak te kiepen. 

Bron: Bron: Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, National Geographic