Helft kiest voor minder of geen vlees op het kerstmenu

vegetarisch-kerstmenu-boodschappen-191218_780.jpg

Kerst is jarenlang het feest geweest van naastenliefde én veel vlees op het menu. Aan het principe van de naastenliefde is niets veranderd – dat gaat al jaren zo goed en zo kwaad als het gaat. Het kerstmenu is wel aan verandering onderhevig, zo blijkt uit een poll onder bijna 1000 respondenten. De helft kiest dit jaar voor minder of geen vlees op tafel. Dat zijn meer mensen dan vorig jaar, toen 40 procent zei voor minder vlees te willen gaan.

Polluitslag

999 mensen vulden dit jaar de poll in. Een kleine groep van 3 procent weet nog niet wat er dit jaar op het menu staat. De rest heeft al een keuze gemaakt. 44 procent zegt dat er bewust geen of minder vlees op het menu staat, nog eens 6 procent gaat er zelf niet over, maar zou voor minder of geen vlees kiezen. In totaal is dat dus de helft van de respondenten; 10 procent meer dan vorig jaar.

Daartegenover staat ook een grote groep, 47 procent, die het menu wat vlees betreft niet aanpast: 43 procent plus 4 procent die er zelf niet over gaat, maar voor wie minder of geen vlees niet hoeft.

Waarom minder vlees?
De vleesindustrie komt nogal eens negatief in het nieuws: dierenleed in de stallen, besmet vlees in de schappen en gesjoemel rondom het gehele productieproces. Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes. Zo is er steeds meer aandacht voor dierenwelzijnskeurmerken. Bekijk wat voor nieuws er zoal is langsgekomen in 2018, we hebben alle berichten voor je onder elkaar gezet.

Vleesconsumptie ondanks voorlichting en voornemens niet gedaald

Hoewel veel mensen bewust met het minderen van vlees bezig zijn, is de vleesconsumptie door het jaar heen niet afgenomen, zo berichtten we vorige maand al. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier noemde dat toen al verrassend: 'Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers.' Of er daadwerkelijk minder vlees wordt verkocht voorafgaand aan de feestdagen, moet nog blijken.

‘Haal eendenborst van staleend van het menu’

Deze kerst voert Wakker Dier actie om eendenborst afkomstig van staleend van het menu te krijgen, of eigenlijk: uit de schappen van de supermarkten Albert Heijn, ALDI en Lidl. De manier waarop deze eenden gehouden worden is namelijk zeer dieronvriendelijk: op roosters die hun poten verminken, zonder frisse lucht of zwemwater en hun snavels worden geknipt. De supermarkten zijn inmiddels overstag gegaan, maar Wakker Dier waarschuwt dat eendenborst afkomstig van staleend deze kerstdagen nog in de schappen zal liggen.

Vlees met een keurmerk

Hoe weet je of het vlees dat je koopt oké is? Bekijk voor de staleend het supermarktenoverzicht op de site van Wakker Dier. Wat de eend betreft kun je letten op het label ‘vrije-uitloop’. Kijk bij andere soorten vlees naar de aanwezigheid van een Beter Leven keurmerk én het aantal sterren dat dit keurmerk laat zien.

Deel jouw vegetarische feestmaal

Het alternatief is natuurlijk om een vegetarisch menu op tafel te zetten. Het wereldwijde web staat er vol mee: risotto bijvoorbeeld, ‘Mushroom Wellington’ of gepofte zoete aardappel. Heb je een suggestie? Deel ‘m onder dit artikel!