Helft laadfacturen klopt niet: hoe kan dat? En kun je geld terugkrijgen?

Slechts 50 procent van de laadfacturen komt overeen met de prijs die je voorafgaand aan het laden kunt vinden. Dat blijkt uit de Benchmark Prijstransparantie 2025, uitgevoerd door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL). Hoe kan dat? En wat kun jij als consument doen?
Waarom is de prijs vaak onduidelijk?
Uit het onderzoek blijkt dat het vaak nog onduidelijk is hoeveel je moet betalen om je auto op te laden. Zo komt slechts 50 procent van de prijzen op facturen overeen met de vooraf vindbare prijs en is er bij 20 procent van de laadpalen vooraf überhaupt geen tarief beschikbaar.
Is dit niet gewoon op te lossen door de kosten duidelijk weer te geven bij de laadpaal net zoals met tanken? Marieke Donkervoort, voorzitter van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), vertelt waarom dat niet zo eenvoudig is. “We hebben in Nederland een zogenoemd marktmodel, wat betekent dat er veel verschillende aanbieders zijn. En dus veel verschillende prijzen en afspraken.”
Roland Ferwerda, directeur van NKL Nederland, vult aan: “Sommige aanbieders geven één vaste prijs, zodat je van tevoren weet wat het kost. Andere nemen de prijs van het laadpunt over, soms met een extra startbedrag of toeslag. Er zijn zoveel combinaties in totaal dat alle prijzen weergeven nu complex is.”
Prijsverschil van duizenden euro’s per maand
Toch is dit volgens Sjors ten Tije, woordvoerder van de Vereniging Elektrische Rijders (VER), geen excuus. “Het probleem is hardnekkig, maar wel groot. Vaak gaat het op het eerste oog om kleine prijsverschillen, maar een prijsverschil van bijvoorbeeld 0,02 euro per kWh kan in een maand voor een enorm prijsverschil voor consumenten zorgen.”
“Ook bedrijven, werkgevers en fleetowners hebben hierdoor grote problemen en betalen mogelijk al geruime tijd te veel voor de laadsessies van hun werknemers. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s per maand.”
de VER luidt dan ook de noodklok. Volgens hen moet actieve communicatie over prijzen verplicht de standaard worden en mogen laadpasaanbieders zich niet langer verschuilen achter passieve systemen.
‘Goed voorbeeld doet goed volgen’
Ook Donkervoort en Ferwerda benadrukken dat prijstransparantie erg belangrijk is voor de consument. Ze leggen uit dat de betrokken partijen hier hard aan werken. “Het gesprek en het gezamenlijke onderzoek is er en goed voorbeeld doet goed volgen”, aldus Donkervoort.
Concessiepalen - waarbij de gemeente een contract heeft afgesloten met een partij om laadpalen te plaatsen en exploiteren - scoren bijvoorbeeld beter dan laadpunten in de open markt of op semi-publieke locaties zoals parkeergarages. Hierin kunnen verschillende partijen dus van elkaar leren.
Ferwerda beaamt dit. De markt scoort in z’n geheel een 6,1, maar de scores lopen uiteen van een 4,2 tot een 7,4. “Het is dus wel mogelijk om een 7,4 te scoren.”
Vraag het prijsverschil terug
Tot die tijd kun je als consument het prijsverschil terugvragen. Ten Tije vertelt: “Als je bewijs hebt van de vooraf gecommuniceerde prijs, en die verschilt van de factuur, dan kan je dat indienen en terugvragen.”
“Echter is het zo dat een aantal aanbieders zich indekt in de voorwaarden, en stelt dat de vooraf gecommuniceerde prijs slechts een indicatie is van de uiteindelijk te betalen prijs. Ook worden fouten in de laadprijs niet altijd door dezelfde partij veroorzaakt. Soms door de software van het bedrijf dat de laadpaal beheert, soms door de laadpasaanbieder. Dat maakt het voor de klant heel erg onoverzichtelijk, en daardoor is het moeilijk om die prijswijzigingen terug te vinden.”
De VER is daarom bezig met het opzetten van een klachteninstituut om laadhistories en transacties te controleren. “Daarnaast is er natuurlijk een aantal apps dat het wel goed of in ieder geval beter doet, door actief te communiceren met klanten", vertelt Ten Tije.
Donkervoort vult aan dat het goed is om van je te laten houren. “Het zou niet hoeven, maar als je nu iets wilt doen is het goed om je uit te spreken. Geef een signaal af dat er iets niet goed gaat. Meld het bijvoorbeeld bij de service provider of kies actief voor een laadpas die het beter doet.”