background branding

Helft Nederlandse gemeenten heeft eigen lachgasverbod ingevoerd

26:03 lachgas.jpg

Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten heeft al een eigen lachgasverbod ingevoerd. Dat stelt de NOS op basis van een inventarisatie. Het uitblijven van een landelijk verbod is voor veel gemeenten aanleiding om zelf stappen te nemen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Tot nu toe hebben 184 van de 352 gemeenten dat gedaan, al verschilt de wijze waarop.

Veel gemeenten lijken volgens de NOS niet te willen wachten op het landelijke verbod, dat oorspronkelijk begin dit jaar zou ingaan. Die streefdatum bleek volgens staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid uiteindelijk niet haalbaar.

Verschillende verbodsvormen ingezet

Het overgrote deel (106 gemeentes) verbiedt lachgasgebruik volledig binnen een aantal aangewezen gebieden in de gemeente en in de rest van de wijken als sprake is van overlast. Een kleiner deel (66 gemeentes) hanteert alleen die tweede verbodsvorm: een gemeentewijd verbod wanneer er sprake is van overlast. Tot slot zijn er elf gemeenten die nog verder gaan dan de rest en gebruik in de gehele gemeente onvoorwaardelijk verbieden.

Bron: ANP MediaWatch