Helft van de bevolking slaapt door rookmelders heen

rookmelders-veiligheid-mensen94606037_l.jpg

Ruwweg de helft van de bevolking slaapt finaal door de rookmelders die sinds afgelopen vrijdag door heel Nederland hangen. Het alarmsignaal heeft zo’n hoge frequentie dat velen de melders niet horen. Specialisten hebben beleidsmakers hier al eerder voor gewaarschuwd, maar daar werd niet naar geluisterd, meldt het AD.

Geen regels aan toonhoogte

Er wordt door overheden wel eisen gesteld aan de geluidssterkte van rookmelders, maar niet aan de toonhoogte. Audiologisch deskundige René van der Wilk zegt dat dit een misser van jewelste is. Zeker nu er op elke etage minstens één rookmelders moet zijn per 1 juli. Niet alleen nieuwbouw, maar bij alle bebouwing.

Uit Australisch onderzoek bleek in 2009 al dat maar 44 procent van de proefpersonen wakker werd van rookmelders met een hoge frequentie. Van rookmelders met een lage frequentie werd 92 procent wakker. ‘Daarmee red je dus meer mensenlevens’, aldus Van der Wilk. CDA-Europarlementariër Toine Manders is geschokt. Hij wil snel maatregelen en kaart de zaak dinsdag aan bij Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton, ‘voordat er doden vallen’.

Bron: AD