Helft verpleegkundigen maakt wel eens een fout door hoge werkdruk

verpleegkundige780.jpg

Bijna vier op de vijf ziekenhuis-verpleegkundigen (79%) ervaart regelmatig of zelfs altijd hoge werkdruk. Bij meer dan de helft (54%) heeft deze druk geleid tot het maken van één of meerdere fouten en bijna een kwart (24%) van de verpleegkundigen heeft overwogen om ontslag te nemen vanwege het risico op het maken van fouten.

Dat blijkt uit het onderzoek dat het nieuwe AVROTROS-programma Zorg.nu, in samenwerking met beroepsvereniging V&VN, heeft gehouden onder bijna 1300 verpleegkundigen.

'Niet voldoende tijd voor patiënt'

Het maken van fouten levert de verpleegkundigen slapeloze nachten op, ook als ze geen schade toebrachten aan de patiënt. Deze fouten brengen onzekerheid met zich mee en de verpleegkundigen raken gespannen. Bijna een kwart (24%) van de verpleegkundigen heeft overwogen om ontslag te nemen vanwege het risico op het maken van fouten. Daarnaast geeft bijna de helft (47%) van de ondervraagde verpleegkundigen aan dat ze niet voldoende tijd hebben voor de patiënt.

Zorg.nu loopt een dag en nacht mee met een verpleegkundige. De reportage daarvan is op 4 oktober vanaf 21:25 te zien op NPO 1. Hoogleraar verplegingswetenschap Hester Vermeulen en Sonja Kersten, directeur V&VN, reageren in de uitzending op de uitslagen van de enquête.

Bron: Zorg.nu