background branding

Henk Nijboer stelt Kamervragen naar aanleiding van makelaarsitem

Nijboer_v2.jpg

Het PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer heeft in het Vragenuurtje van 7 september mondeling vragen gesteld aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van de uitzending van Radar over misstanden bij makelaars.

In Radar ging het maandag 7 september over de niet transparante manier van het biedingsproces. Een dag na de uitzending laat makelaarsorganisatie VBO weten half september met een proef te starten voor een online biedformulier. Hierdoor moet er meer transparantie komen. Deze pilot is beschikbaar voor alle 1250 VBO-leden.

Duister

Consumenten tasten nu na een bod in het duister. En makelaars worden regelmatig beschuldigd van 'vriendjespolitiek' zoals het doorspelen van de hoogte van biedingen aan bevriende makelaars. Er zijn ook andere voorbeelden van onzuivere praktijken, zoals makelaars die afspraken maken over biedingen of discrimineren. Met dit formulier is het na de sluitingstermijn niet meer mogelijk om een nieuw of hoger bod uit te brengen. Zowel de makelaar als de verkoper krijgen een overzicht van alle biedingen. Ook krijgt iedereen die een bod heeft uitgebracht tegelijk een bericht, zodat je weet of je bieding is geaccepteerd. En alle deelnemers krijgen inzicht in de geboden bedragen, zodat je die wetenschap kunt gebruiken voor een volgende keer als het huis deze keer aan je voorbij gaat.

Eerlijk en transparant

Hans van der Ploeg, directeur VBO zegt in hun persbericht over dit formulier: 'Een voordeel van dit systeem is dat het wordt beheerd door een onafhankelijke partij (Eerlijk Bieden), waardoor het echt een keurmerk is naar de consument. Eerlijk Bieden voert audits uit van transacties die door het systeem gaan. Tijdens zo’n audit wordt gekeken of een transactie wel klopt met wat uiteindelijk in het Kadaster is vermeld. Dan kun je er dus van op aan dat het koopproces eerlijk en transparant verloopt. Is er toch een geschil, dan kunnen de verkooplogs bekeken worden door de tuchtcommissie die dan direct kan beoordelen of een makelaar heeft voldaan aan de verplichtingen.'

Demissionair minister Kajsa Ollongren beloofde in april dat ze zich zou buigen over maatregelen. Er wordt met de brancheorganisaties gesproken, en ze verwacht de Kamer in oktober te kunnen informeren over de bevindingen. De bewindsvrouw zei in de Kamer dat ze in ieder geval werkt aan extra regels rond de voorbehouden voor financiering en een technische keuring. Ook wil ze het biedingsproces beter traceerbaar maken. Of ze ook strafrechtelijke vervolging van sjoemelende makelaars mogelijk wil maken, zoals PvdA'er Henk Nijboer bepleitte, zei Ollongren niet.

Bekijk op Instagram

Bekijk het volledige vragenuur hier!

Bron: Radar, ANP