Het oerwoud van de zorgpolissen

De zorgverzekering wordt volgend jaar duurder: zowel de premie als het verplicht eigen risico gaat omhoog. Wie overstapt en slim kiest, kan geld besparen. Dat klinkt simpel, maar wie ziet door de bomen het bos nog?

Een goede keuze kan je flink wat premie besparen. Belangrijk dus om een weloverwogen beslissing te maken. Radar belicht twee aspecten waarop je kunt besparen, maar waarbij je ook bepaalde risico’s loopt. Je moet je goed beseffen welke risico’s dat zijn.Eigen risico

Als je een lagere premie wil, dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Het verplichte eigen risico voor volgend jaar is 375 euro. Dat bedrag moet iedereen zelf betalen die zorg gebruikt, wanneer die zorg onder het eigen risico valt.

Je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag te verhogen. Dat kan in stappen van 100 euro tot maximaal 875 euro. Neem je het maximale eigen risico, dan betaal je behoorlijk minder premie. Dit kan wel zo’n 300 euro per jaar schelen.

Gebruik je zorg die onder het eigen risico valt, dan moet je natuurlijk wel de eerste 875 euro zelf betalen. Deze keuze moet je dus alleen maken als je weinig kosten verwacht en als je voldoende geld op je spaarrekening hebt staan om deze rekening te betalen.

De volgende zorg valt niet onder het eigen risico en hoef je dus nooit zelf te betalen: huisartsenzorg, kraamzorg, zorg voor iedereen onder de 18 (inclusief tandartszorg), zorg die gedekt wordt door de aanvullende verzekering, ketenzorg, wijkverpleging en nazorg als je organen hebt afgestaan. Ook de vergoeding voor hulpmiddelen in bruikleen van de thuiszorg vallen hieronder.?Transparantie

Als je een maximaal eigen risico hebt afgesloten en je hebt zorg nodig, dan wordt de prijs van deze zorg heel belangrijk. Stel je moet voor een kleine behandeling naar het ziekenhuis en je moet alles zelf betalen, dan wil je weten welk ziekenhuis het goedkoopst is.

Dat is eigenlijk een onmogelijke missie. Elk ziekenhuis heeft andere prijzen en per verzekeraar verschillen de bedragen die ze aan de ziekenhuizen vergoeden. Het kan dus zo zijn dat je bij een ziekenhuis met de ene verzekeraar goedkoper uit bent dan met de andere verzekeraar.

Radar nam de proef op de som en heeft een aantal trouwe kijkers laten informeren naar de prijzen van planbare behandelingen zoals ingegroeide teennagels, aambeien en verstopte talgklieren.

Wanneer de kijkers bellen met verzekeraars en ziekenhuizen, worden ze vooral van het kastje naar de muur gestuurd. Soms krijgen ze prijzen te horen, maar dat zijn overwegend gemiddelde prijzen, terwijl deze erg kunnen verschillen. Heel concreet kunnen zowel de verzekeraars als de ziekenhuizen niet worden, zeggen ze.

Het is eigenlijk onmogelijk om in de hoeveelheid zorgpolissen duidelijkheid te krijgen over de prijs van een behandeling.Gecontracteerde zorg

Een andere manier om te besparen is het nemen van een zogenaamde budget- of naturapolis. Bij dit soort polissen wordt alleen de zorg vergoed waarover de verzekeraar afspraken heeft gemaakt met de ziekenhuizen of andere zorgverleners.

Kies je voor zo’n polis dan betaal je minder, maar kun je ook niet overal terecht. Je moet dan voordat je een behandeling ondergaat goed informeren of jouw zorgverzekeraar deze zorgverlener heeft gecontracteerd.

In de uitzending vertelt meneer Van der Munnik zijn verhaal. Hij is ernstig ziek geweest en heeft om te herstellen van zijn bestralingen een bepaalde therapie nodig. Meneer Van der Munnik vraagt vooraf aan zijn verzekeraar, zijn huisarts, zijn fysiotherapeut én de kliniek waar hij behandeld wil worden of deze zorg vergoed wordt. Overal krijgt hij een bevestigend antwoord: ‘ja, het valt onder de basisdekking’.

Helaas krijgt hij toch een dikke rekening gepresenteerd. De behandeling valt namelijk wel in het basispakket, maar de kliniek waar hij is geweest heeft geen contract met zijn verzekeraar.

Je moet dus vooraf heel goed navragen of jouw specifieke polis de zorg ook dekt. Overigens: spoedeisende hulp valt altijd onder elke verzekering.

Kiezen

Morgen start de Autoriteit Consument & Markt (ACM) – in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en ook Autoriteit Financiële Markten (AFM) –  met een campagne via ConsuWijzer over overstappen van zorgverzekering.

De boodschap van ACM is: maak een bewuste keuze, check het aanbod van je zorgverzekeraar en ga na of het nog steeds past bij jouw situatie. Want zowel het aanbod van je verzekeraar als je eigen situatie kunnen veranderd zijn.

Via ConsuWijzer biedt ACM vanaf morgen informatie aan die je kan helpen je aanbod te checken. Ook biedt ACM daar een hulpmiddel aan – een stappenplan - als je het aanbod van je huidige zorgverzekeraar wil vergelijken met dat van een andere aanbieder. Meer informatie vind je op www.consuwijzer.nl.

Verschillende vergelijkingssites kunnen je helpen bij het maken van een keus:Consumentenbond.nlHoyhoy.nlIndepender.nlZorgkiezer.nlZorgverzekeringwijzer.nlZorgwijzer.nl

Wil je meer informatie over prijzen van verschillende ziekenhuizen, dan kun je kijken op de volgende sites. Het gaat hier vaak niet om de werkelijke prijzen maar om gemiddelden:www.dbconderhoud.nlwww.doktersrekening.nl

Forumreacties

6
  • Door Radar

De zorgverzekering wordt volgend jaar duurder: zowel de premie als het verplicht eigen risico gaat omhoog. Wie overstapt en slim kiest, kan geld besparen. Dat klinkt simpel, maar wie ziet door de bomen het bos nog? Radar helpt je om de juiste keuze te maken in het oerwoud van de zorgpolissen. Maandag 17 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door 89PB

Radar helpt je om de juiste keuze te maken in het oerwoud van de zorgpolissen.
Zeker weer met behulp van die zogenaamd onafhankelijke Independer?
Independer is onderdeel van Achmea daarom zouden ze hun naam moeten veranderen in....Depender.....

  • Door GJvdZ

Radar helpt je om de juiste keuze te maken in het oerwoud van de zorgpolissen.
Zeker weer met behulp van die zogenaamd onafhankelijke Independer?
Independer is onderdeel van Achmea daarom zouden ze hun naam moeten veranderen in....Depender.....
Ze zijn onderdeel van Achmea, maar als ze echt Depender zouden zijn, dan zouden Achmea producten altijd nummer 1 staan. Ze hebben er meer baat bij dat ze inderdaad de beste optie voorstellen zodat er meer verkocht wordt. Als ze altijd een Achmea product aanraden, is het gauw afgelopen met Independer. Zo dom zijn consumenten toch niet dat ze iets klakkeloos accepteren? (hoop ik)