Het verschil tussen behang- en sausklaar: dit is waar je op moet letten

Stukadoor .jpg

Op het eerste gezicht lees je er misschien makkelijk overheen: het verschil tussen saus- en behangklaar. Toch is er een behoorlijk verschil tussen de twee termen en de staat waarin muren worden afgeleverd. Radar zet alles op een rijtje, zodat je precies weet wat je te wachten staat bij een nieuwe woning.

Het zal je maar gebeuren: je staat met een kwast en een emmer verf klaar om de muren in je nieuwe woning een likje te geven, blijkt het oppervlak vol oneffenheden te zitten. Naast dat dit onhandig is op dat moment, hangt er een flink prijskaartje aan om alles weer recht te trekken. 

De definitie van sausklaar

Wil je het bovenstaande scenario met voorkomen? Dan moet je er zeker van zijn dat jouw muren sausklaar worden opgeleverd. Dat betekent in het kort dat de muren egaal, glad en zonder oneffenheden zijn. Bij een sausklare muur kun je ervan uitgaan dat je zonder problemen direct de kwasten uit de kast kunt halen. Eerder stelde Het Gerechtshof in Arnhem een consument in het gelijk, nadat deze een zaak had aangespannen tegen een stukadoorsbedrijf. Het bedrijf had de term ‘sausklaar’ gebruikt, terwijl de muren niet direct geverfd konden worden. Zorg daarom dat je altijd alles zwart op wit hebt staan.

De definitie van behangklaar

Bij behangklaar is het allemaal net even wat minder streng. De muren zijn dan goed genoeg om te behangen, maar kleine oneffenheden (tot 1 mm) zijn toegestaan. Dat betekent dat als je op dit oppervlak wilt verven, het beter is de muren eerst recht te trekken. Voor de klussers onder ons hoeft dit geen problemen op te leveren, maar in sommige gevallen zal een stucadoor nodig zijn om de muur sausklaar te maken. Let op: veel nieuwbouwwoningen worden behangklaar opgeleverd. 

Onduidelijkheid over de termen

Over de termen bestaat veel onduidelijkheid. Daarom heeft het TBA (Technisch Bureau Afbouw) de staat van levering opgedeeld in zes categorieën, die je als richtlijn kunt gebruiken om tot afspraken te komen. 

Bron: Bouwwereld.nl / TBA