Hinderpaalcriterium: hoge kosten vanwege onvolledige vergoeding van je verzekeraar

In Nederland kun je je op verschillende manieren verzekeren.  Bij een restitutiepolis kan je overal terecht. Je betaalt een iets hogere premie en de verzekeraar betaalt alles terug. Bij een budget - of naturapolis mag je alleen naar de zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft. Ga je ergens anders naar toe, dan heeft de rechter bepaalt dat de zorgverzekering alsnog 75 procent moet vergoeden.

In de praktijk blijkt dat verzekeraars andere bedragen hanteren. Recent onderzoek van de Stichting Zorghuis wees uit dat verzekeraars vaak minder vergoeden dan ze stellen in hun polisvoorwaarden. Ze vergoeden ook geen percentage van het door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde maximumtarieven maar een percentage van het 'gemiddelde gecontracteerde tarief'. Hoe hoog dit tarief is en hoe dit is opgebouwd, is onduidelijk.

Hinderpaalcriterium

In de zorgverzekeringswet staat een zogeheten hinderpaalcriterium. Volgens dit criterium mag de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag zijn dat je wordt belemmerd in je keuze voor een zorginstelling. Dit heeft te maken met de vrije artsenkeuze die elke consument in Nederland heeft.Bekijk ook: Hoge eigen bijdragen voor het ziekenhuis

Rechtszaken

Inmiddels zijn er al tientallen rechtszaken aangespannen hierover maar moeten consumenten hun zorgverzekeraar aanspreken en bij een blijvend geschil de gang naar de rechter maken.

Hoe voorkom je hoge kosten?

Wil je dit voorkomen, zorg er dan voor dat je eerst contact opneemt met je zorgverzekeraar, als je niet zeker weet of het ziekenhuis of behandelaar een contract heeft met jouw verzekeraar. Als je dan toch zorg afneemt bij een zelfgekozen instelling, kan je verzekeraar een indicatie geven van de te verwachte kosten.

Forumreacties

12
  • Door Radar

Je zoon raakt vanaf zijn zeventiende langzaam aan de cocaïne verslaafd. Hij gaat van de ene naar de andere instelling, maar hij valt telkens terug in oude gewoontes. Uiteindelijk gaat hij naar een gespecialiseerde kliniek in Zuid-Afrika. Sindsdien gebruikt hij geen cocaïne meer. Kostenplaatje: 48.000 euro. De verzekeraar vergoedt maar 26.000 euro, want de zorg is niet gecontracteerd. Een rechter in Leeuwarden heeft recent bepaald dat het verschil tussen vergoedingen voor gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg niet groter mag zijn dan 500 euro. Want meer dan 500 euro zou betekenen dat het een hinderpaal is. Wat betekent deze uitspraak? Want wat staat er nou eigenlijk in de zorgpolissen van de verzekeraars? Maandag in Radar. Raadpleeg jij de polisvoorwaarden voordat je zorg opneemt? Lees meer over de uitzending Maandag 19 maart 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door renewouters

Voor dit soort bijzondere zaken zoek ik het inderdaad eerst op in de polis. Zeker als een behandeling niet in Nederland plaat vindt. Een polis krijg je immers niet zomaar, het is de bedoeling dat je leest waar je voor betaalt.

  • Door J Lambers

Net hoorde ik dat een zorgverzekeraar toch 75% moet vergoeden als je met een budgetverzekering een arts kiest die niet onder de zorgverzekeraar valt . Geldt dat ook voor een tandarts? Want mijn zoon kreeg vorig jaar aldoor maar rekeningen die hij moest betalen en later bleek dat de tandarts waar hij naar toe gaat niet door die bepaalde verzekering vergoed werd We hebben dat niet in de gaten gehad. Niemand heeft ons geattendeerd op het feit dat het dat jaar met die verzekering niet vergoed werd. Dus ook geen moment aan gedacht om dat te controleren. Kunnen we nu nog 75% van die rekeningen terugkrijgen?