Hoge eigen bijdragen voor het ziekenhuis
Als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft, loop je het risico een groot deel van de kosten zelf te moeten betalen. Wat als je deze eigen bijdrage niet kunt betalen?
Volgens het hinderpaalcriterium in de zorgverzekeringswet mag de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag zijn dat je belemmerd wordt in je keuze voor een ziekenhuis. Dit heeft te maken met de vrije artsenkeuze die elke consument in Nederland heeft.
Hoe wordt het hinderpaalcriterium berekend?
Wie bepaalt wanneer er sprake is van een zogenaamde 'hinderpaal' en hoe wordt dat berekend?
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gezegd dat een 'vergoeding van minder dan 75 procent van het marktconforme tarief een hinderpaal zou kunnen zijn voor mensen om naar die zorgaanbieder te gaan.' Het is lastig te bepalen waar die grens precies ligt. De een vindt een rekening van 250 euro veel, de ander 750 euro, afhankelijk van het inkomen.
Ook verzekeraars vinden het hinderpaalcriterium een lastig onderwerp, blijkt uit een rondgang van Radar. Er zijn geen rekenmodellen beschikbaar om te bepalen wat een geschikte vergoeding is. Een verzekeraar mag namelijk niet naar het inkomen van mensen kijken.
Wat kun je doen als je vindt dat je recht hebt op een hogere vergoeding? De NZa stelt dat mensen die van mening zijn dat de 25 procent eigen bijdrage te hoog is (en hen dus belemmert om naar een bepaald ziekenhuis gaan) naar de rechter of de geschillencommissie SKGZ kunnen stappen.
'Kom met concrete normen'
Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dit een verkeerde instelling: 'De mensen zijn vaak ziek en hebben helemaal geen tijd om naar de rechter te gaan. Deze mensen hebben goede zorg nodig.'
Ruud Martens van Independer ziet dat mensen vaak achteraf geconfronteerd worden met hoge ziekenhuisrekeningen. Hij is van mening dat de NZA met concrete normen moet komen over de maximale eigen bijdrage. Hij doet een oproep aan mensen die een ziekenhuisrekening hebben ontvangen van 1.000 euro of hoger om zich te melden. Mogelijk gaat Independer een of meerdere gevallen voor de rechter brengen om op deze manier druk uit te oefenen op de NZa.
De Patiëntenfederatie NPCF is van mening dat de budgetpolissen misleidend zijn en roept alle mensen op zich vóóraf goed te informeren over vergoedingen om hoge ziekenhuiskosten te vermijden.
Check waar jij terecht kunt
Independer heeft twee tools gemaakt waarmee je makkelijk kunt checken of het ziekenhuis van jouw keuze een contract heeft met jouw verzekeraar.
Bij tool 1 kun je je postcode of plaatsnaam invullen, en de naam van je ziekenhuis of fysiotherapeut in en je ziet direct met welke zorgverzekeraars er een contract is.Tool 2 werkt andersom. Je kunt invullen waar je verzekerd bent, en dan controleren bij welk ziekenhuis of fysiotherapeut je terecht kunt in 2015 zonder dat je bij hoeft te betalen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
18Als je naar een ziekenhuis gaat waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Maar wat als je deze kosten niet kunt betalen? Volgens het hinderpaalcriterium in de zorgverzekeringswet mag de vergoeding van de verzekeraar niet zo laag zijn dat je belemmerd wordt in je keuze voor een ziekenhuis. Maar wie bepaalt wanneer er sprake is van een zogenaamde 'hinderpaal' en hoe wordt dat berekend? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/16-11-2015/hoge-eigen-bijdragen-voor-het-ziekenhuis/ Maandag 16 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1
Als je naar een ziekenhuis gaat waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan moet je een eigen bijdrage betalen. Maar wat als je deze kosten niet kunt betalen Simpel, om vantervoren een ziekenhuis te kiezen, waar de verzekeraar een contract mee heeft. Als je een auto verzekering afsluit, zijn er ook uitsluitsels, als je bij schade niet voor de garage kiest, waar de verzekeraar een afspraak/contract heeft. En zo zijn er nog plenty voorbeelden.
En in Nederland kan je vrijwel nergens te ver van een ziekenhuis zitten dat niet is gecontracteerd. Als dat wel zo zal zijn is er vanzelf een verzekeraar cq. polis die daar op inspeelt om de klanten in zo'n regio binnen te halen.