Patiëntenorganisatie: 'Kies niet voor budgetpolis'

lieke_budget_800x628.jpg

De Patiëntenfederatie adviseert consumenten om niet voor een budgetpolis te kiezen. Budgetpolishouders kunnen volgens de organisatie te maken krijgen met hoge kosten en slechtere kwaliteit zorg.

Radar liet in de uitzending van 16 november 2015 al zien dat patiënten met een budgetpolis voor hoge kosten kunnen komen te staan, wanneer zij worden doorverwezen naar een ziekenhuis of zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft.

Niet gecontracteerd

In de uitzending van Radar komt Lieke Hoenderdos aan het woord. Bij haar is een hersentumor ontdekt. Het ziekenhuis in Haarlem, waar de scans zijn gemaakt, blijkt binnen haar budgetpolis niet gecontracteerd te zijn. Lieke zal deze kosten dus zelf moeten betalen.

Ruud Martens, directeur van Independer, ziet vaker dat mensen pas achteraf ontdekken dat ze zelf voor de kosten moeten opdraaien. 'Als je iets mankeert, wil je zo snel mogelijk in het beste ziekenhuis geholpen worden, en ben je bezig met je ziekte. Vaak denk je er dan niet aan om even te checken of er wel een contract is, en of je het wel vergoed krijgt.'

Hinderpaalcriterium

Consumenten die deze eigen bijdrage niet kunnen betalen, kunnen kijken of zij in aanmerking komen voor een vergoeding via het hinderpaalcriterium.

Maar wat is dat hinerpaalcriterium? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gezegd dat een 'vergoeding van minder dan 75 procent van het marktconforme tarief een hinderpaal zou kunnen zijn voor mensen om naar die zorgaanbieder te gaan.' Het is lastig te bepalen waar die grens precies ligt. De een vindt een rekening van 250 euro veel, de ander 750 euro, afhankelijk van het inkomen.Kijk hier de uitzending van Radar over het hinderpaalcriterium.

Independer heeft twee tools gemaakt waarmee je makkelijk kunt checken of het ziekenhuis van jouw keuze een contract heeft met jouw verzekeraar.

Bij tool 1 kun je je postcode of plaatsnaam invullen, en de naam van je ziekenhuis of fysiotherapeut in en je ziet direct met welke zorgverzekeraars er een contract is.Tool 2 werkt andersom. Je kunt invullen waar je verzekerd bent, en dan controleren bij welk ziekenhuis of fysiotherapeut je terecht kunt in 2015 zonder dat je bij hoeft te betalen.

'Blijf weg van budgetpolis'

De patiëntenorganisatie zegt nu dat consumenten beter weg kunnen blijven van de budgetpolis. Patiënten lopen niet alleen het risico niet alles vergoed te krijgen. Het kan zijn dat zij ook te maken krijgen met slechtere kwaliteit van de zorg. Budgetpolishouders hebben bijvoorbeeld een langere reistijd en langere wachttijden, en zijn zij bijvoorbeeld aangewezen op ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan.

Bron: Radar / NPCF