Hoe begin je met beleggen? Volg deze stappen!

Beleggen.jpg

Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken. Het is een veelgebruikte uitdrukking wanneer het gaat over beleggen. Beleggen is anno 2021 hipper dan ooit; van jong tot oud zijn we hier mee bezig. Maar hoe begin je hier precies mee en heeft het nog zin om te beginnen als je al bijna met pensioen bent?

Eerst even terug naar de basis. Want wat is beleggen precies? Een van de vele definities is de volgende: geld stoppen in een financieel product met de verwachting dat je hier later iets voor terugkrijgt. Beleggen kan bovendien op veel verschillende manieren; zo kun je beleggen in aandelen, ETF’s (een soort mandjes vol aandelen), fondsen en bijvoorbeeld vastgoed. Maar wat is het nu precies en wat gebeurt er met je geld? 

Beleggen in aandelen

In een groot deel van de gevallen zul je gaan beleggen in aandelen. Dit kun je doen door ofwel zelf aandelen te kopen, ofwel door bijvoorbeeld in een ETF (een verzameling dus) te gaan zitten. Het idee hierachter is dat je een bepaald aandeel, ofwel een deel van een bedrijf, koopt en hier vervolgens eigenaar van bent. Wanneer de eigenaar van het betreffende bedrijf vervolgens winst maakt, profiteer jij daar op de lange termijn, als ‘mede-eigenaar’, ook van. 

Gemiddeld gezien lukt het bedrijven immers om in de toekomst te groeien. Dit gebeurt echter voornamelijk op de lange termijn, wat ook direct inhoudt dat beleggen vooral een langetermijnproject is. Beleggen is bovendien niet zonder risico, aangezien je je eigen geld investeert, maar dit risico kan aanzienlijk verkleind worden naarmate je er langer mee bezig blijft. 

Waarom zou je beleggen?

Je kunt er dus je eigen geld mee kwijtraken... waarom zijn dan toch zoveel mensen op dit moment aan het beleggen? Sommige mensen beleggen graag om een aanvulling voor hun pensioen op te bouwen, terwijl anderen bijvoorbeeld sparen voor hun (toekomstige) kinderen of omdat ze het vooral leuk vinden en het als hobby zien. 

Een algemenere reden is dat op dit moment de spaarrentes wereldwijd vrijwel niets opleveren en mensen toch rendement willen maken op hun vermogen. Een manier om dit te doen, is dus om een deel van je vermogen te beleggen. Om beter uit te leggen hoe je hier nu precies mee kunt beginnen, spraken we met econoom Erica Verdegaal. Samen met haar stelden wij een tastbaar stappenplan op. 

Stappenplan om te beginnen met beleggen

Stap 1: Lees je goed in.
Misschien niet erg verrassend, maar beleggen is een gevoelige zaak en het is verstandig om goed te weten waar je aan begint. Lees boeken, kijk video’s, lees artikelen op het internet en praat zo nodig met een echte expert. Feit is dat beleggen anno 2021 weer helemaal hip is en ook vooral onder jongeren. 

Verdegaal: ‘Ik zie dat er jongeren zijn die een hoge hypotheek afnemen, nog een studieschuld hebben en dan ook gaan beleggen. Het moet niet te gek worden. Als het dan misgaat op de aandelenbeurs en met je baan en de huizenmarkt dan loop je van alle kanten risico’s.’

Stap 2: Kijk wat je echt over hebt. 
‘Beginnen met beleggen is überhaupt alleen verstandig wanneer je geld over hebt dat je kunt missen. Beleggen kan niet zonder zelf een deel van je vermogen in te zetten. Het startbedrag hoeft wellicht niet veel te zijn, maar in de meeste gevallen zul je ook een maandelijks bedrag gaan betalen, dus denk daar goed over na.’

Stap 3: Bedenk op welke manier je gaat beleggen. 
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen, zowel actief als passief. Een actieve manier houdt bijvoorbeeld in dat je veel zelf bijhoudt en losse aandelen koopt. Een passieve manier wordt vaker gebruikt indien je langer de tijd hebt en niet ‘snel’ geld hoeft te verdienen, zoals het inzetten op fondsen of ETF’s.

Verdegaal: ‘Als je het mij vraagt, raad ik iedereen aan om in te zetten op ETF’s en vervolgens zoveel mogelijk te spreiden. Het beste is om te spreiden over de hele wereld, in te zetten op zowel kleine als grote bedrijven, vervolgens iedere maand in te zetten en dat echt voor de lange termijn te doen.’

Stap 4: Beslis waar je gaat beleggen. 
Om te starten met beleggen, zul je bovendien eerst een beleggingsrekening moeten openen. Dit is vaak mogelijk bij je eigen bank, maar je kunt ook terecht bij een vermogensbeheerder, een beleggingsinstelling of een zogenaamde broker, ofwel beurshandelaar. 

De broker kun je zien als link tussen jou als belegger en de markt. Als particulier kun je immers niet zelf de markt op. Er zijn verschillende websites, zoals finner.nl, waarop je de kosten van aanbieders met elkaar kunt vergelijken. 

Stap 5: Bepaal de kosten die je gaat maken.
Hiermee komen we meteen uit bij de volgende stap: bepaal de kosten die je gaat maken. De reden dat je gaat beleggen zal in de meeste gevallen te maken hebben met het feit dat je je vermogen wil vergroten. Van belang is dus om dit vervolgens op zo’n effectief mogelijke manier te doen. 

Zo betaal je (onder andere) bij een bank vaak instapkosten, een bepaald percentage over je belegde vermogen per jaar, of een maandelijks bedrag en soms draag je zelfs 1% of 2% rendement af. Een goedkoper geval betreft je aanmelden bij een broker, waaraan je vaak slechts een klein rendement moet afstaan. 

Verdegaal: ‘Het verschil tussen kosten van 0,1% of 0,5% lopen in een beleggingsperiode van 25 jaar enorm op. Ik vind bovendien dat de max echt 0,5% per jaar is, daarboven moet je sowieso niet gaan.’ 

Stap 6: Bepaal de tijdspanne waarover je wil gaan beleggen.
Tot slot is het vanaf het begin af aan van belang om te bedenken hoeveel tijd je wilt gaan steken in je belegging. Zoals al aangekaart is het dus een langetermijnproject en zal je belegging ieder jaar meer geld opleveren. Des te langer je bezig zult zijn, des te meer het dus ook op zal leveren. 

Algemene tips om goed te kunnen beleggen

  • ‘Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Denk er dus ook niet te makkelijk over. Indien je bang bent om er gestresst door te raken, is het misschien niet het beste idee.’ 
  • ‘Doe het echt voor de lange termijn. Indien je over vijf jaar een grote aankoop wil doen, stel je wil een boot kopen, dan kun je echt beter gaan sparen dan gaan beleggen. Zie het als een langetermijnproject waar je over twintig of dertig jaar profijt van hebt.’
  • ‘Maar denk ook niet dat je al te laat bent, wanneer je bijvoorbeeld bijna met pensioen gaat. Ook dan kun je nog tien jaar beleggen en er iets heel moois aan overhouden! Beleggen is dus voor iedereen. Bovendien leer je er ook dingen van.’
  • ‘Zet niet alles in een keer in. Stel je hebt een groot geldbedrag gewonnen, maak je bedrag dan stapsgewijs hoger. Kies een startbedrag en leg iedere maand weer geld in.’

Disclaimers over beleggen

Hoewel we in dit artikel verschillende tips geven om je te helpen starten met beleggen, is dit nooit zonder risico. We willen je er graag op attenderen dat je bij beleggen je eigen geld inzet en er altijd de kans bestaat om dit kwijt te raken. Weet je na deze tips nog niet zeker of beleggen een goed idee is voor jou? Maak dan eens een afspraak met een belegginsexpert of -adviseur om erachter te komen of het persoonlijk bij je past.