Hoe betrouwbaar is webshop Temu?

Temu.jpg

Instagram staat vol met reclames voor de spotgoedkope webshop Temu. Kleding, woonartikelen, speelgoed en elektronica: ze verkopen het allemaal voor slechts een paar euro. Is dat niet te mooi om waar te zijn?

Wat is Temu?

Temu is een Chinees verkoopplatform waar je eigenlijk alles kunt kopen. Voor een prikkie bestel je er kleding, woonartikelen, elektronica, beautyproducten en speelgoed. Verzenden en retourneren is kostenloos én je kunt gratis producten ontvangen als je spelletjes speelt en de Temu-app promoot. 

Dat werkt als volgt: als je een link doorstuurt naar vrienden en familie krijg je punten. Heb je een aantal punten gespaard? Dan kun je gratis artikelen bestellen. 

Gratis is nooit echt gratis

Dit puntensysteem waarmee je gratis producten kunt krijgen, lijkt mooier dan het is. In een interview met de NOS waarschuwt een woordvoerder van de Consumentenbond voor de app. “Gratis is nooit gratis. Je wordt ingezet als reclamezuil.” 

Kwaliteit van producten is wisselend

Wat goed is om te weten over Temu, is dat het een verkoopplatform is waar verschillende kopers actief zijn. Je koopt de producten die je bij Temu bestelt dus niet per se van de webshop zelf, ze kunnen bij verschillende leveranciers vandaan komen. De kwaliteit van producten kan dan ook per verkoper verschillen. 

En dat de kwaliteit wisselend is, wordt duidelijk als we kijken naar de beoordelingen op Trustpilot. Van de ruim 7.300 beoordelingen is 39 procent negatief. Mensen laten weten dat de producten niet overeenkomen met de foto’s op de website en dat de cosmetica van slechte kwaliteit is. 

Verzenden en retourneren gaat slecht

Veruit de meeste negatieve reacties gaan echter over het verzenden en retourneren. Dat laat namelijk nog al eens te wensen over. Veel bestellingen worden niet geleverd of verkeerd geleverd. Daarnaast bevatten ze soms verkeerde artikelen of worden niet alle artikelen bezorgd. 

Ook het retour sturen van artikelen blijkt toch niet zo makkelijk: de retourlabels zijn bijvoorbeeld niet altijd bruikbaar, niet alle teruggestuurde artikelen worden terugbetaald en de klantenservice is niet of slecht bereikbaar. 

Eindoordeel: hoe betrouwbaar is Temu?

Over het algemeen zijn veel mensen zijn te spreken over de webshop. Toch lijkt goedkoop in dit geval duurkoop. Het is nog maar de vraag of je jouw bestelling ontvangt, of hij compleet is en wat de kwaliteit van de producten is. Ook retourneren of contact opnemen met de klantenservice gaat moeizaam. 

Schrijf je in voor de Radar nieuwsbrief

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze nieuwste artikelen in je mailbox! 

Bronnen: Trustpilot, Webshopchecker, NOS