Hoe betrouwbaar is SHEIN? En alles wat je verder over de webshop moet weten

SHEIN.jpg

Social media staat vol met reclames voor de spotgoedkope webshop SHEIN en op TikTok laten talloze mensen zien wat ze er besteld hebben. Tops, jurkjes, broeken en accessoires: allemaal voor slechts een paar euro. Is dat niet te mooi om waar te zijn?

Wat is SHEIN?

SHEIN is een Chinese website die fast fashion verkoopt. Eerder vertelde Willemijn Rooijmans van de Schone Kleren Campagne al aan Radar dat je het zelfs ultra fast fashion kunt noemen. “De cyclus van ontwerp totdat het klaar is om naar de winkel te gaan, duurt namelijk minder dan een week.” Als op maandag een nieuwe kledingtrend ontstaat, biedt SHEIN diezelfde week nog een complete productlijn aan binnen die trend. En dat ook nog eens voor een spotprijsje. 

Textielarbeiders worden uitgebuit

Als je zo snel en zo goedkoop kleding produceert, dan moet je ergens op inleveren. “Dat kan op kwaliteit en op werkomstandigheden”, aldus Rooijmans. De webshop is dan ook al een aantal keer in opspraak geraakt vanwege de arbeidsomstandigheden van medewerkers, het gebrek aan duurzaamheid en het gebruik van chemicaliën. 

Zo maken medewerkers dagen van 18 uur, hebben ze geen weekend en krijgen ze maar een derde van hun salaris uitbetaald als ze een fout maken. In een van de fabrieken moeten textielarbeiders bijvoorbeeld minimaal 500 kledingstukken per dag maken voor omgerekend 572 euro per maand. In een andere fabriek krijgen medewerkers slechts vier eurocent per kledingstuk. 

Kleding is van slechte kwaliteit

Daarnaast wordt vrijwel alle kleding van SHEIN gemaakt van synthetische, vervuilende materialen die amper te recyclen zijn. En zijn er allerlei chemische stoffen in de producten te vinden. Uit onderzoek van Greenpeace Duitsland blijkt bijvoorbeeld dat er te veel ftalaten in schoenen van de webwinkel zitten, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. 

Daarnaast is de pasvorm vaak anders dan op de foto’s en gaan de kleren niet altijd even lang mee. 

Problemen met verzending

Ook de verzending bij SHEIN laat te wensen over. Van de ruim 119.000 beoordelingen op Trustpilot is 39 procent negatief of zeer negatief, voornamelijk door verzendproblemen. Bestellingen komen niet altijd aan of zijn niet compleet. 

Daarnaast zijn er veel klachten over het retourbeleid. Het is onduidelijk hoe het werkt, mensen krijgen geen retourlabel of SHEIN beweert je retourzending niet te ontvangen waardoor je geen geld terugkrijgt. Tot slot is de klantenservice nagenoeg onbereikbaar. 

Eindoordeel: hoe betrouwbaar is SHEIN?

Hoewel veel mensen te spreken zijn over SHEIN, is de website niet echt betrouwbaar. Je weet vooraf niet of je je bestelling ontvangt, of hij compleet is en hoe de kwaliteit van de kledingstukken is. Ben je niet tevreden over een product en wil je het terugsturen? Dan is het nog maar de vraag of je je geld terugkrijgt. Bovendien is de klantenservice slecht bereikbaar.

Hier moet je op letten als je bij de webshop bestelt

De Consumentenbond heeft tips voor het bestellen bij Chinese webwinkels zoals SHEIN. Bedenk bijvoorbeeld dat de afwerking vaak slordiger is dan op de foto te zien is, dat de kwaliteit van materialen lastig te beoordelen is en dat kledingmaten niet altijd overeenkomen. Bovendien geven zij aan dat je niet te veel moet verwachten, beoordelingen moet bekijken en rekening moet houden met inklaringskosten. 

Bronnen: Consumentenbond