Sieraden internationale webshops soms vol gevaarlijke zware metalen

sieraden online.jpg

Sieraden van buitenlandse webshops kunnen grote hoeveelheden zware metalen bevatten, zoals nikkel, cadmium en lood. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische en Deense consumentenorganisaties. Dat is geen goed nieuws voor je gezondheid.

Leuke sieraden kopen, maar niet de hoofdprijs betalen? Er zijn ontelbaar veel webshops waar je terecht kunt. Lang niet al deze sieraden voldoen aan de regels die de EU-regels rondom zware metalen, weten de consumentenorganisaties van België en Denemarken inmiddels. In beide landen deed men onderzoek naar zware metalen in sieraden die te koop zijn bij grote webshops als Wish, AliExpress en Amazon. 

Te veel zware metalen in sieraden

In Denemarken wordt in vijf van de zeven geteste sieraden te veel nikkel en cadmium aangetroffen. In de Belgische test ging het om acht van de veertig. De richtlijnen van de EU geven aan dat sieraden maximaal 0,1 procent cadmium mogen bevatten, omdat de stof kankerverwekkend is. In het geval van nikkel gaat het om maximaal 0,2 microgram per vierkante centimeter huid. 

Limiet 4000 keer overschreden

De onderzoeken laten zien dat er deze limieten soms ver overschreden worden. Zo testen de Denen een armband die 4.000 keer de toegestane hoeveelheid cadmium bevat. In één van de andere sieraden die hier onder de loep wordt genomen zit 344 keer meer nikkel dan de genoemde 0,2 microgram.

In België is dit niet veel anders. "Sommige sieraden bevatten 14 keer het maximum toegelaten gehalte aan nikkel, anderen overschrijden 40 keer de toegestane drempel aan lood, en we vonden zelfs juwelen die 4.300 keer het maximum gehalte aan cadmium overschrijden”, aldus woordvoerder Laura Clays van de Belgische consumentenorganisatie Testaankoop op de eigen site.

Tips van de Consumentenbond

Voor je gezondheid is het beter om sieraden met te veel aan dit soort zware metalen links te laten liggen, maar hoe herken je ze? De Nederlandse Consumentenbond geeft tips op de eigen website.

  • Sieraden waar veel cadmium in zit, hebben grovere details dan sieraden van edelmetaal. 
  • Sieraden waar veel lood in zit zijn grof en zwaar.
  • Staat er dat het om een sieraad van goud of zilver gaat? Zo'n sieraad moet altijd een keurmerk hebben dat iets zegt over de zuiverheid. Geen keurmerkje te vinden? Dan is de kans aanwezig dat het niet om een zilveren of gouden sieraad gaat. 
Meer over