background branding

Bepaalde 'gezondheidssieraden' bevatten te veel radioactieve stoffen

16122021Gezondheidssieraad.jpg

In sieraden en slaapmaskers met zogeheten 'negatieve ionen', die volgens de verkopers de gezondheid verbeteren, zitten te veel radioactieve stoffen. Het RIVM onderzocht tien consumentenproducten en in alle kettinkjes, armbandjes en slaapmaskers zaten te veel van deze stoffen, die ioniserende straling uitzenden.

'De drager van de sieraden staat aan deze straling bloot. Deze straling kan weefsel en DNA beschadigen, wat schadelijk is voor de gezondheid', meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de Verenigde Staten mogen deze producten inmiddels niet meer worden verkocht.

Onderzoek in opdracht van de ANVS

Het instituut deed het onderzoek in opdracht van de inspectie van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Volgens de wet mag er geen radioactiviteit in consumentenproducten zitten, tenzij de voordelen opwegen tegen de mogelijke gezondheidsschade.

Al is de hoeveelheid gemeten straling van de producten laag en dus de kans op schade aan de gezondheid klein, bij continu en langdurig dragen van deze producten is gezondheidsschade niet volledig uit te sluiten. 

Om welke producten gaat het?

De producten die de ioniserende straling uitzenden, zijn: 

  • Energy Armor slaapmasker
  • Energy Armor zwart-wit ketting
  • Energy Armor zwarte superarmband
  • Magnetix Fit & Slim siliconen armband XL
  • Magnetix Magneetketting met negatieve ionen van huidvriendelijke siliconen
  • Magnetix Smiley Kids armband met negatieve ionen
  • Magnetix Sportboost armband met negatieve ionen
  • Quantum Pendant
  • Basic Nero armband

Zie voor de precieze productomschrijvingen de website van het RIVM

De straling kan weefsel en DNA beschadigen
 

Energy Armor, Magnetix of een ander product in je bezit?

Heb je een product dat hierboven vermeld staat? Draag deze dan niet meer, leg deze veilig weg en wacht op inleverinstructies. Totdat er meer bekend is over het inleveren, kun je het product het beste in de verpakking of een afgesloten tas wegleggen in een dichte kast. Op die manier kan de lichte straling geen kwaad. 

Ook word je opgeroepen om je huisgenoten te informeren, bijvoorbeeld je kinderen of partner. Gooi de producten niet in de prullenbak. Deze moeten naar de juiste (afval)verwerker, omdat dit radioactief materiaal (afval) betreft. Kopers van deze producten worden via de Nederlandse verkoper ook geïnformeerd over het retourneren van de producten. 

Bron: ANP / RIVM / Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming