background branding

Hoe houd ik mijn huis brandveilig met kerst?

kerst-780.jpg

Om in de kerstsfeer te komen en om deze donkere decemberdagen een beetje op te vrolijken halen we massaal kerstspullen in huis. Al die lichtjes, kaarsjes en kerstbomen zijn heel gezellig, maar hoe zorg je ervoor dat er geen brandgevaar ontstaat?

Ben je van plan om een echte kerstboom aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat hij wel wat zorg nodig heeft. Een droge boom is een brandbare boom, dus het is van belang dat hij goed vochtig blijft. Zet hem daarom in een houder waarin de stam 5 centimeter onder water kan staan en het vocht goed kan opnemen. Bij een boom zonder kluit vertraag je het uitdrogen door de naalden goed vochtig te houden.

Hoe weet ik of ik een verse boom koop?

Het handig om bij de aankoop te controleren of de boom ‘vers’ is. Vers betekent namelijk ook dat de boom nog veel vocht bevat, en dus minder brandbaar is. Je kunt dit checken door een paar keer met de onderkant van de boom op de grond te tikken. Vallen er nauwelijks groene naalden uit? Dan heb je een goede boom te pakken.

Wil je verzekerd zijn van een écht verse boom, dan kun je deze op sommige plekken ook zelf kappen, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe of bij Staatsbosbeheer.

Kunstkerstboom

Een kunstkerstboom is een stuk minder brandbaar dan een echte. Deze bomen zijn namelijk standaard gemaakt van een type kunststof dat brandvertragend is. Ook is een kunstboom een uitkomst als je wat minder tijd kwijt wilt zijn aan de verzorging: je hoeft niet dagelijks naalden op de ruimen en je hoeft ook geen water bij te vullen.

Feestversiering en verlichting

Let bij het kopen van de feestversiering  op dat het van brandvertragende kwaliteit is, dit staat meestal op de verpakking. Zoek naar de woorden 'brandvertragend' of 'fire retardant'. Zie je dit nergens staan of twijfel je? Raadpleeg dan altijd even een verkoopmedewerker.

Als je thuis de versiering ophangt, plaats het dan zo dat het niet in aanraking komt met apparaten die warm kunnen worden. Ook kaarsjes zijn heel gezellig, maar ze brengen wel het meeste risico met zich mee. Als je graag kaarsjes aansteekt, zet deze dan in een stevige houder ver weg van brandbare producten zoals kerstboom en gordijnen. Heb je kleine kinderen of een huisdier? Zet de kaarsen dan op een plek waar ze er niet bij kunnen.

Bronnen: Brandweer Nederland / Brandweer Kennemerland