background branding

Hoe hygiënisch is menstruatie-ondergoed?

menstruatieondergoed.jpg

Op sociale media komen geregeld reclames voor menstruatie-ondergoed voorbij. De onderbroeken zouden twaalf uur lang bloed opvangen, zonder te lekken en zonder nare geurtjes. Radar belt gynaecoloog Peggy Geomini en zoekt uit hoe fris en veilig dit ondergoed is. 

Maar eerst, wat is menstruatie-ondergoed?

Menstruatie-onderbroeken zijn normale onderbroeken, boxers of strings met een speciaal stuk bij het kruis om bloed op te vangen. Je kunt het dus gebruiken zonder tampon, maandverband of menstruatiecup. Het ondergoed bevat een antibacteriële laag en een absorberende laag om het bloed tot wel twaalf uur lang op te vangen. Na gebruik kun je ze uitspoelen en wassen, om ze daarna weer te gebruiken. 

Menstruatie-ondergoed is even fris als maandverband

"Qua hygiëne zijn zulke onderbroeken vergelijkbaar met maandverband”, vertelt Peggy Geomini. Zij is gynaecoloog bij het Máxima Medisch Centrum. Het werkt op eenzelfde manier als maandverband en is daarom redelijk vergelijkbaar. 

Het ondergoed is veilig te dragen. De kans op infectie is bijvoorbeeld heel erg klein, ook als je de slips lang draagt. 

Kun je echt twaalf uur met zo’n onderbroek doen?

Of je zo’n menstruatie-slip echt twaalf uur zorgeloos kunt gebruiken, hangt volgens Geomini af van hoeveel bloed je verliest. “Als je heel veel menstrueert, kun je hem minder lang dragen. Dat geldt ook voor maandverband en tampons.” Ook die kan de ene vrouw langer dragen dan de ander, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies. Ga er bij dit ondergoed dus ook niet blindelings vanuit dat je het de halve dag kunt gebruiken, kijk wat voor jou prettig is. 

Hoe zit het met broeien en nare geurtjes?

“Het allerbelangrijkste is dat vrouwen iets gebruiken waarbij ze zich comfortabel en veilig voelen”, vertelt Geomini. “Dit heeft te maken met hoe het voelt en of je iets ruikt.” Dus hoe zit het met broeien en nare geurtjes bij menstruatie-ondergoed?

“Ook dit is vergelijkbaar met maandverband en afhankelijk van hevig je vloeit”, aldus Geomini. “De huid van de vagina is kwetsbaar en gevoelig. Het kan dan ook vervelend zijn als daar een lange tijd een natte onderbroek tegenaan zit. Dat zal niet prettig voelen en het kan gaan irriteren.” Als je niet veel bloed verliest, zal zo’n slip niet snel nat aanvoelen en is de kans op broeien en nare geurtjes niet zo groot. Menstrueer je heftig? Dan is het verstandig om het ondergoed op tijd te vervangen. 

Bronnen: Peggy Geomini