Hoe installeer ik een perilex-wandcontactdoos veilig?

1aprilperilexhoofdplaatje.jpg

Op het Radar-forum kwam de vraag op: 'Is het veilig om een perilex te installeren aan een waterafvoer?' We zochten uit wat een perilex-wandcontactdoos precies is en waar je het allemaal aan kunt bevestigen. 

Het bericht op het Radar-forum is hier te lezen: Perilex vastgemaakt aan waterafvoer, kan dit? Let op: ga nooit zelf met elektriciteit aan de slag, maar laat dit over aan een gecertificeerde installateur. 

Wat is een perilex-wandcontactdoos?

Een perilex-wandcontactdoos is een type stopcontact, alleen levert een perilex-aansluiting meer dan dubbel zoveel vermogen als een normaal stopcontact. Dit komt doordat een perilex-wandcontactdoos aan de achterkant aangesloten kan worden op twee nuldraden en twee fasedraden, of drie fasedraden en een nul. Dit zijn dus dubbel zoveel draden als bij een normaal stopcontact. Let op: laat een perilex-aansluiting altijd door een professional doen

Wat is het verschil tussen een fasedraad en een nuldraad?

Een fasedraad is bruin en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. Een nuldraad is blauw en zorgt voor de afvoer van de stroom, hier staat vaak geen spanning op. Het is wel aan te raden alsnog voorzichtig te zijn met de nuldraad, er kan altijd nog wat spanning op staan. De twee draden zorgen er samen voor dat de stroomkring rond is. 

Een ander kenmerk van een perilex-wandcontactdoos zijn de openingen voor de stekker. In plaats van twee zijn het er vijf. Hierdoor zie je gelijk dat je met een perilex-aansluiting te maken hebt. 

Wanneer is een perilex-aansluiting nodig?

Als je op inductie kookt, heb je een grote energiebron nodig. Een perilex-aansluiting kan die leveren. Ook een kookplaat heeft wel 7000 Watt nodig, in tegenstelling tot wat een normaal stopcontact kan leveren, namelijk maximaal 3600 Watt (als er geen andere apparaten op de groep aangesloten zijn). Ook hier is een perilex-aansluiting nodig, evenals voor de gelukkigen met een sauna of centraal ventilatiesysteem in huis. 

1aprilperilex1.jpg
Perilex-aansluiting bij WTW-installatie

Waaraan moet een perilex worden bevestigd?

Volgens Epko Horstman, hoofddocent elektrotechniek bij TVVL, moet een wandcontactdoos onder andere beschermd zijn tegen omgevingsinvloeden. Hierbij maakt het niet uit of het een perilex-wandcontactdoos is of een normale wandcontactdoos. 

Vanuit het forum kwam de vraag op: 'Kan een perilex-aansluiting vast worden gemaakt aan een waterafvoer?' Volgens Horstman kan dat wel, maar er zitten voorwaarden aan verbonden. 'Als een contactdoos in de buurt van een kraan zit en er water overheen kan spetteren tijdens normaal gebruik, dan moet het materiaal daarvoor geschikt zijn.' Over een type IP44-wandcontactdoos met een klepje mag het wel 'regenen'. De IP-beschermingscode IP-44 houdt in dat het stopcontact spatwaterdicht is. 

Als de aansluiting in een keukenkastje onder de gootsteen zit en daar normaal gesproken geen water bij kan komen, dan is een normaal type voldoende. Mocht er een lekkage optreden, dan schakelt de aardlekschakelaar vaak de spanning af, zodat er in de meeste gevallen niets kan gebeuren. 

Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland: 'De aansluiting moet zo dicht mogelijk bij het apparaat worden geplaatst. Maar ga niet zelf aan de slag met elektra. Hiervoor heb je vakmanschap en kennis nodig.'

Mag een perilex worden bevestigd door middel van tie wraps?

Een andere vraag die op ons Forum werd gesteld:  'Kan een perilex-aansluiting worden vastgemaakt met tie wraps?'. Horstman: 'In de norm staat: 'deugdelijk bevestigd'. Het lasdoosje met het stopcontact erin moet goed vastzitten en deugdelijk gemonteerd zijn.' Als je de stekker uit het stopcontact trekt, moet het bakje en daarmee de wandcontactdoos dus stevig vast blijven zitten. 'De kabel van de wandcontactdoos wordt niet mechanisch belast als je de stekker eruit trekt en zou met tie wraps bevestigd mogen worden, maar een standaard wandcontactdoos niet.' 

Reijman is het ook niet eens met het bevestigen van de aansluiting met tie wraps. 'Tie wraps zijn in de regel niet voldoende. Gebruik altijd de officiële montage- en bevestigingsmiddelen met de juiste keurmerken. Laat ook dit over aan een erkende installateur.'