Hoe kies je de juiste anticonceptie?

25012021anticonceptie1.jpg

Als je een zwangerschap wil voorkomen zijn er verschillende opties op het gebied van anticonceptie. De bekendste zijn volgens Thuisarts de pil, het spiraaltje en het condoom. Maar daarnaast zijn er nog veel meer opties zoals de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Benieuwd wat de verschillen zijn? Die hebben we in dit artikel voor je op een rij gezet.
 

Er is binnen de anticonceptiemiddelen een verdeling te maken tussen anticonceptie met en zonder hormonen. De anticonceptiemiddelen met hormonen bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je tijdelijk niet zwanger kunt worden. Deze hormonen kunnen op verschillende manieren in je lichaam komen. Bijvoorbeeld via de huid (met een hormoonpleister), door een pil te slikken, of via een prik (prikpil). De middelen die het beste beschermen tegen zwangerschap zijn het spiraaltje, de (mini)pil, prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonpleister en de hormoonring. 

Anticonceptiemiddel kiezen

Alle anticonceptiemiddelen zijn anders en ze hebben allemaal verschillende voor- en nadelen. Om te bekijken welk anticonceptiemiddel het best past zijn er een aantal vragen die kunnen helpen. 

Hormonen of geen hormonen

Allereerst is het goed om te kijken of je gebruik wil maken van anticonceptie met of zonder hormonen. Aan hormonen zitten zowel voor- als nadelen: het zorgt er bijvoorbeeld voor dat een ongesteldheid uitgesteld kan worden en minder heftig wordt. Maar het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van bijwerkingen als pijn aan je borsten, bloedverlies op momenten dat je het niet verwacht en het kan zelfs de kans op trombose (klonten in het bloedvat) verhogen. 

Hoe vaak wil je anticonceptie gebruiken?

Daarnaast is het goed om bij jezelf na te gaan hoe vaak je de anticonceptie wil gebruiken en hoe vaak je er aan denkt. Kan je er elke dag aan denken? Of elke week? Of wil je er het liefst helemaal niet over nadenken? Bekijk wat voor jou het fijnst voelt, bij elke voorkeur is een passend anticonceptiemiddel.

Ongesteldheid

Een derde punt om over na te denken bij het kiezen van een anticonceptiemiddel is wat je wil met je ongesteldheid. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand ongesteld te worden, maar je kan ook zelf regelen wanneer je ongesteld wordt. Daarnaast kan je ook de hevigheid van de ongesteldheid met verschillende anticonceptiemiddelen beter reguleren. 

Kinderwens

Als laatst kan de keuze voor een bepaald anticonceptiemiddel ook bepaald worden door een eventuele kinderwens.

Lees ook: 'Anticonceptiemiddelen: alles op een rijtje'

Bron: Thuisarts